Nieuwe coalitie van tech- en mediabedrijven C2PA wil herkomst inhoud kunnen garanderen

Het klinkt als een karakter uit Star Wars, maar C2PA is een nieuw samenwerkingsverband tussen grote software- en mediabedrijven bedoeld om desinformatie te bestrijden. De Coalition for Content Provenance and Authenticity wil zoals de naam doet vermoeden herkomst en authenticiteit van inhoud garanderen.
Naast Microsoft zijn onder meer processorfabrikanten Intel en Arm bij het project betrokken. Verder nemen de Britse publieke omroepen BBC, het Canadese CBC en de New York Times deel. Adobe is ook bij het C2PA betrokken: het bedrijf zal kennis over het eigen project Content Authenticity Initiative overdragen.
C2PA wil open standaarden formuleren naast open technische specificaties voor de implementatie ervan. Nieuwsbedrijven kunnen met die standaarden straks garanderen dat zij de originele maker zijn; inhoud moet bovendien technisch altijd te herleiden zijn naar die bron, via een versleutelde unieke ‘vingerafdruk’ van de uitgever.
Belangrijk ander doel is een systeem te ontwikkelen waardoor deepfakes en ander via kunstmatige intelligentie geproduceerd materiaal altijd te herkennen zijn. Bij het bekijken van inhoud controleert de browser of videospeler die vingerafdruk tegen een grootboek en informeert de eindgebruiker dat het materiaal origineel en ongewijzigd is.
In softwaredistributie bestaan er al langer systemen om te garanderen dat een bestand niet tussentijds is bewerkt.
In een blogpost schrijft Microsoft-onderzoeker Eric Horvitz dat de samenwerking met technische teams van BBC, CBC en New York Times hielp concepten om te zetten in tastbare doelen. “We hebben nu een technisch proof of concept waarbij een vertrouwensketen tussen uitgever en eindgebruiker wordt gelegd”, aldus Hortvitz.
Andere mediabedrijven worden uitgenodigd zijn bij C2PA aansluiten. Meer bij Microsoft
Praat mee