banner festival 23

— dinsdag 23 februari 2021, 10:22 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe coalitie van tech- en mediabedrijven C2PA wil herkomst inhoud kunnen garanderen

Schwarzenegger in plaats van Bardem in No Country For Old Men. De nieuwe C2PA-coalitie is opgericht om meer verraderlijke deepfakes en desinfo te ontmaskeren | YouTube

Het klinkt als een karakter uit Star Wars, maar C2PA is een nieuw samenwerkingsverband tussen grote software- en mediabedrijven bedoeld om desinformatie te bestrijden. De Coalition for Content Provenance and Authenticity wil zoals de naam doet vermoeden herkomst en authenticiteit van inhoud garanderen. Laatste wijziging: 6 maart 2021, 13:26

Naast Microsoft zijn onder meer processorfabrikanten Intel en Arm bij het project betrokken. Verder nemen de Britse publieke omroepen BBC, het Canadese CBC en de New York Times deel. Adobe is ook bij het C2PA betrokken: het bedrijf zal kennis over het eigen project Content Authenticity Initiative overdragen.

C2PA wil open standaarden formuleren naast open technische specificaties voor de implementatie ervan. Nieuwsbedrijven kunnen met die standaarden straks garanderen dat zij de originele maker zijn; inhoud moet bovendien technisch altijd te herleiden zijn naar die bron, via een versleutelde unieke ‘vingerafdruk’ van de uitgever.

Belangrijk ander doel is een systeem te ontwikkelen waardoor deepfakes en ander via kunstmatige intelligentie geproduceerd materiaal altijd te herkennen zijn. Bij het bekijken van inhoud controleert de browser of videospeler die vingerafdruk tegen een grootboek en informeert de eindgebruiker dat het materiaal origineel en ongewijzigd is.

In softwaredistributie bestaan er al langer systemen om te garanderen dat een bestand niet tussentijds is bewerkt.

In een blogpost schrijft Microsoft-onderzoeker Eric Horvitz dat de samenwerking met technische teams van BBC, CBC en New York Times hielp concepten om te zetten in tastbare doelen. “We hebben nu een technisch proof of concept waarbij een vertrouwensketen tussen uitgever en eindgebruiker wordt gelegd”, aldus Hortvitz.

Andere mediabedrijven worden uitgenodigd zijn bij C2PA aansluiten. Meer bij Microsoft

Bekijk meer van

Microsoft Deepfake C2PA BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.