PersVeilig

— woensdag 27 juli 2011, 15:51 | 0 reacties, praat mee

NDP Nieuwsmedia wint hoger beroep

Het zonder vergoeding overnemen van nieuwsartikelen is in strijd met het auteursrecht, als door de uitgever een auteursrechtvoorbehoud is gemaakt. Het Hof Leeuwarden heeft dat in hoger beroep bepaald in een zaak die was aangespannen door NDP Nieuwsmedia. De uitspraak geldt zowel voor in print als online verschenen artikelen. Brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven NDP klaagde dat de Provincie Flevoland zonder vergoeding stukken overnam voor intern gebruik in knipselkranten. De Provincie beriep zich op de zogeheten persexceptie. Het Hof stelt dat nieuwsartikelen met een oorspronkelijk karakter niet onder die exceptie vallen. Zeer korte ‘onpersoonlijke geschriften’ vallen niet onder het auteursrechtvoorbehoud, maar de meeste krantenartikelen wél, aldus de rechtbank. NDP Nieuwsmedia is zeer verheugd over het arrest. De rechtbank bevestigt volgens NDP Nieuwsmedia 'dat het creatieve werk van journalisten beschermd is, wat bijdraagt aan een gezonde exploitatie door nieuwsmedia'. Meer bij NDP Nieuwsmedia Laatste wijziging: 27 juli 2011, 18:05

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.