anner smart octo

— woensdag 19 juni 2019, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Milieu-journalistiek is een dodelijk vak

Opperhoofd Apurina van de Braziliaanse Aldeia Novo Paraiso. Het regenwoud waar zijn stam woont is de laatste jaren ontbost | AFP

Milieu-journalistiek heeft onterecht een zweverig en zacht imago, meldt The Guardian. Onderzoeksjournalist Mark Schapiro, die gespecialiseerd is in milieu-journalistiek. merkt op dat de afgelopen tien jaar dertien eco-journalisten in het kader van hun werk zijn vermoord.

Hoe verder je van het aangeharkte Westen raakt, des te gevaarlijker het werk, aldus Shapiro. Slecht een kleine, machtige groep bezit de waardevolle natuurbronnen en wie schrijft over corruptie, vervuiling of vernietiging van natuurgebieden riskeert een pak slaag of erger.

Milieu-activisten betalen een nog hogere prijs: in 2017 werden volgens cijfers van de ngo Global Witness maar liefst 207 activisten vermoord, die een vuist probeerden te maken tegen grote agrarische bedrijven of mijnen. “Hun lot stuurt een ijzingwekkend signaal naar journalisten die dieper willen graven. Je kunt de twee niet los van elkaar zien”, aldus Shapiro.

Hij wijst erop dat veel van de grootste milieu-vervuilers Westerse, beursgenoteerde bedrijven zijn met een hoofdkwartier ver verwijderd van de plekken waar schade wordt aangericht.

Shapiro zegt dat bedrijven thuis nooit zouden wegkomen met zakendoen in een omgeving waar de pers wordt onderdrukt, privébelangen door de staat met geweld worden beschermd met weinig tot geen transparantie. Een aantal kleding- en technologiebedrijven heeft na internationale druk meer aandacht voor de werkomstandigheden in hun fabrieken.

“Dit toezicht ontbreekt bij het inperken van schade die een gevolg is van mijnwerkzaamheden, landbouw, kappen, vissen en andere industrieën die bronnen aan de aarde onttrekken. Die controle wordt vrijwel altijd door journalisten uitgevoerd”, aldus Shapiro.

Hij vervolgt: “Daarmee kan respect voor mensenrechten niet los worden gezien van persvrijheid. De twee zijn gelinkt. Dreigementen tegen journalisten of activisten in welke sector dan ook zou een rode vlag moeten zijn voor het bedrijfsleven.” Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Milieu Mark Shapiro

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.