training eu starters

— woensdag 1 september 2021, 11:58 | 0 reacties, praat mee

Microsoft: Windows 11 komt 5 oktober als gratis update

Het startmenu staat nu in het midden, een beetje zoals de Dock uit macOS. | Microsoft

In de rubriek Innovatie schrijft Villamedia-redacteur Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer: een nieuwe Windows. Microsoft meldt dat het op 5 oktober aanstaande Windows 11 uitbrengt. De opvolger van het Windows 10 zal tot midden 2022 gratis als upgrade worden aangeboden. Daarna moet de portemonnee getrokken worden. Laatste wijziging: 1 september 2021, 12:00

Bij de introductie in 2015 koos Microsoft ook zo’n pad van - beperkt - gratis upgraden. Versie 11 is dus gratis voor huidige Windows 10-gebruikers en wordt vanaf oktober ook standaard meegeleverd bij nieuwe pc’s en laptops.

Microsoft heeft nieuwe functies ingebouwd en doet een poging de zacht gezegd soms rommelige design language van het besturingssysteem te stroomlijnen. Je kunt bij het rondklikken binnen Windows 10 makkelijk ineens belanden in interface-elementen die visueel nog uit de Windows 7-periode en daarvoor dateren.

De opgepoetste interface moet het daarnaast eenvoudiger maken voor gebruik met aanraakschermen - iets dat Apple met de introductie van Big Sur in november vorig jaar ook nastreefde.

Visueel oogt Windows 11 een stuk opgeruimder. Het startmenu staat nu in het midden en Microsoft heeft de visuele rommel teruggebracht. Onder de motorkap wijzigt op het eerste oog niet bijster veel, maar Microsoft bouwde PC Health Check,een applicatie die je huidige pc checkt op potentiële problemen.

Windows 11 vereist een relatief recente processor en de aanwezigheid van een speciale chip voor cryptografie. Veel moderne pc’s hebben zo’n chip inmiddels; soms zit hij in de processor verwerkt.

Microsoft gaat gebruikers trapsgewijs de optie bieden om naar Windows 11 te upgraden. Mijn advies bij besturingssysteem-upgrades is altijd te weerstaan om avant-garde te zijn. De eerste update ná de upgrade is meestal vroeg genoeg om in te stappen. Meer bij Microsoft

Bekijk meer van

Microsoft

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.