website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Max Pam terug bij HP/De Tijd

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in benoemingen op vrijdag 25 februari 2011, 15:07

Nieuws

Max Pam keert terug als literair criticus bij HP/ De Tijd. Pam vertrok in maart 2009 bij het opinieweekblad, na ruzie met de toenmalige hoofdredacteur Jan Dijkgraaf. Frank Poorthuis, vorige maand benoemd tot hoofdredacteur, wil Pam er graag weer bij hebben. ‘We willen een nieuwe start maken. Ik vind Max Pam een van de beste literair recensenten van Nederland. En ik ben blij dat hij voor ons wil werken.’

Poorthuis heeft er de laatste weken geen geheim van gemaakt het niveau van HP/ De Tijd te willen opkrikken. Het moet weer een blad voor ‘de intelligente lezer’ worden. Zwaarder inzetten op onder andere literatuur hoort daarbij. Pam begint eind maart, begin april.

7 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Olivier, 26 februari 2011, 08:37

  En dan nog even de vaste vazallen waarmee Dijkgraaf zich overal omringt lozen en het kan gewoon weer een mooi blad worden. Probleem lijkt mij wel te blijven dat er nog iemand moet worden gevonden die het gaat lezen en kopen. Want was dat nou niet hele reden waarom Dijkgraaf ooit werd binnen gehaald? Waarbij ik me afvraag wie in godsnaam ooit bij hem is uitgekomen. Man die een succes maakte van Metro en Management Team. Tuurlijk, die moeten we hebben voor een opinieweekblad. Maar goed, dat is een terzijde…

 2. 2. harald de haas, 26 februari 2011, 09:19

  @Olivier, van Metro maakte D misschien wel een succes, niet van MT. Je lijkt ook voorbij te gaan aan de niet bepaald florissante positie van HP/De Tijd, in een uitgeverij die erg op de centen let. HP is buitengewoon karig bedeeld met advertenties. Aantal abonnees houdt ook niet over. Poorthuis zal het blad,net als zijn voorganger,voor een dubbeltje en een kwartje moeten maken.

 3. 3. Olivier, 26 februari 2011, 11:59

  @Harald… Ik probeerde nog een beetje positief te zijn over Dijkgraaf. Maar met Metro kon het ook niet echt mis. Formule stond vast; was alleen invuloefening die je laat doen door mensen in een zo laag mogelijke schaal.

  Wat betreft je analyse van de huidige situatie ben ik het helemaal met je eens. Eigenlijk heel verdrietig dat het zo ver heeft moeten komen. En vreemd ook want Elsevier bedruipt zichzelf prima. Waar is het mis gegaan? Voor mij persoonlijk onder Henk Steenhuis die zo opzichtig naar rechts stuurde. En dat terwijl daar volgens mij juist geen ruimte was want met Elsevier is dat deel van de markt zeer adequaat afgedekt.

  En wat Dijkgraaf betreft; ik denk dat hij zijn echte kwaliteiten bij Powned heeft laten zien. Je omringen met vazallen en een grote bek alleen zorgt niet voor een mooi blad of goede omroep.

 4. 4. Anna Zayer-van Ammelrooy, 26 februari 2011, 23:23

  Max terug, Dijkgraaf weg. Heeft iemand al opgemerkt dat Afshin Ellian per vandaag - zat. 26 feb - de NRC verlaten heeft wegens gebrek aan vrijheid van meningsuiting aldaar? Heeft de PvdA dan toch nog steeds in het geheim aandelen na het roemruchte gemanipuleerde interview met Pim Fortuyn? Niet dat ik gecharmeerd ben van voormalige Iraniers en Somaliers die niet het verschil zien tussen een extremistische of wreed-traditionele, zich lekker uitlevende moslim in hun eigen ex-vaderland en een ingekapselde moslim in hun nieuwe vaderland, maar om nu elke islam-kritiek als pro-Wilders te behandelen, dat is wel erg onverstandig, zeker na de opkomst en groei van meer dan duizend liberale moslim-discussie-websites. Conclusie: ook onder een Belg is de NRC nog steeds erg Hollands.

 5. 5. Atty van Delden, 27 februari 2011, 01:42

  Hoera! Max Pam terug.

 6. 6. Truusje van Tol, 27 februari 2011, 12:21

  Ha, goed nieuws. Hoewel het allerbeste nieuws natuurlijk het ophoepelen van Jan Vuilniszak Dijkgraaf was.

  ‘k Ga je weer lezen Max!

 7. 7. Theo van den Bergh, 27 februari 2011, 22:48

  Ook ik ben dolblij dat Max Pam in de moederschoot is teruggekeerd. Ik heb altijd reikhalzend uitgekeken naar zijn originele en onafhankelijke boekbesprekingen.
  Overigens vind ik het doodzonde dat Steenhuis de tent heeft moeten verlaten, omdat dankzij hem en een aantal andere smaakmakers menig links heilig huisje is gesloopt. Voor mij waren die ‘sloopverhalen’ een verademing, waarvoor ik de toenmalige redactie nog steeds zeer dankbaar ben.  Ná Steenhuis dreigde het blad af te glijden tot een bleek en kleurloos blaadje. Ik hoop dat de nieuwe hoofdredacteur weer wat kleur terug kan brengen en dat iedereen die is afgehaakt, weer terug zal keren, want potdorie, dit blad mag niet verloren gaan.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.