training eu starters

— donderdag 25 augustus 2011, 11:12 | 0 reacties, praat mee

Mail

Vlaamse artiesten passen dezer dagen maar beter op hun tellen als ze gedachten uiten over de grote winnaar van de Belgische verkiezingen in juni 2010, constateert Yves Desmet. Wie sneert richting Bart De Wever (N-VA) krijgt dan het volgende in zijn mailbox: ‘U bent net als die omhooggevallen, overgesubsidieerde en dus rood-links denkende hufters: België, België, België en laat Vlaanderen maar stikken, hè. Laagachtend.’

Laatste wijziging: 25 augustus 2011, 16:31

En dat was nog één van de meer vriendelijke van de 800 haatmails die de mailbox van de website van Bart Peeters vulde. De Vlaamse zanger en tv-presentator liet in het Radio 1-programma Touché zijn ergernis blijken over het politiek immobilisme in het land en verwees daarbij uitdrukkelijk naar de N-VA-kopman. ‘Niets zo gemakkelijk als niets doen en toch op de eerste pagina te gaan staan van Het Laatste Nieuws omdat je met de klein mannen naar Kinepolis gaat. Sorry, maar Bart De Wever is géén politiek.’

Het is zelfs meer een nuchtere vaststelling dan een mening, maar het groeiende leger van hysterisch tierende mailstuurders ziet dat anders. Wanneer anderen hun vrije meningsuiting gebruiken om het met hen oneens te zijn, beschouwen ze dat niet als een andere even vrije mening, maar integendeel als een inperking van hun vrije meningsuiting. Het is een klassiek sofisme van het populisme geworden, samen met die andere foute opvatting: want het populisme heeft geen mening, nee, het vertelt de waarheid. Het werd zelfs letterlijk zo gesteld door Geert Wilders tijdens zijn slotpleidooi op het proces. Want volgens hem stond niet de vrije meningsuiting op het spel, maar ‘was het de waarheid zelf die terechtstond’. Een week na Bart Peeters was ik zelf te gast bij hetzelfde radioprogramma.

Zijn record haalde ik niet, maar ook nu waren er weer honderd medeburgers die zich van hun heldhaftigste kant lieten zien en vrolijk begonnen te schelden. Niet omdat ik een slecht woord over hun Grote Leider had gezegd, maar gewoon omdat ik daar uitgenodigd was. En alleen het feit dat iemand die niet ter uiterste rechterzijde van het politieke spectrum zit, in een programma was uitgenodigd, bleek volkomen onverteerbaar, en het ultieme bewijs dat Radio 1 niets anders dan een door de belastingbetaler gesubsidieerde spreekbuis van de linkse kerk was. Dat een inhoudsanalyse heeft aangetoond dat hun eigen voorman de meest geïnterviewde en vermelde politicus van het afgelopen jaar op die zender was, ontging hen eventjes.

De mailbrigade bestaat uit hooguit enkele honderden mensen die, meestal tijdens kantooruren, niets beter te doen blijken te hebben dan dit soort ongein rond te sturen. Hun pseudoniemen, want onder eigen naam schrijven ze nooit, duiken op op alle mogelijke mediawebsites en discussiefora. Maar ook al zijn ze maar met enkele honderden schreeuwers, toch scheppen ze een klimaat.

Collega’s vertellen me dat ze de reacties niet meer lezen, ze hooguit nog tellen. Maar toch dragen ze ertoe bij dat journalisten zich wat ongemakkelijker en geremder beginnen te voelen, en dat ze – vaak onbewust – de grootte en de impact van een extreem franje van de samenleving als groter inschatten dan het werkelijk is. En dat zal waarschijnlijk ook net hun bedoeling zijn.

Yves Desmet is hoofdredacteur van De Morgen

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.