word studentlid

— maandag 3 november 2008, 08:59

Mad Max

Mad Max

Verslaggever Hans Jaap Melissen (Wereldomroep/NOS) is terug in Irak en houdt, ook voor Villamedia, in deze verkiezingsweek zijn weblog bij. Melissen gaat op bezoek bij Amerikaanse militairen. Een Blackhawk helicopter bood uitkomst: 's avonds laat ben ik net voor het weekend geland in Camp Taji, even ten noorden van Baghdad. De maand oktober werd afgesloten, met Halloween. Groots gevierd hier op de basis. En er was meer te vieren: oktober kende het laagste dodental onder Amerikaanse militairen sinds de invasie begon, in 2003. Zegt dat iets over de toegenomen veiligheid in Irak? Wellicht. Er zijn minder aanslagen. Laatste wijziging: 3 november 2008, 12:03

Maar er is meer aan de hand. Ik kom net terug van een trip, met een eenheid. 3 monsterlijke trucks stonden klaar. Zo van de set van de film Mad Max gereden. Pantser onder en boven en speciale apparatuur om bermbommen te ontdekken. De kwetsbare Humvees, de bekende woestijn-jeeps, rijden alleen nog op de basis rond. Als ze er nog zijn want: een groot aantal is verkocht aan….het Iraakse leger. Die scheuren er vrolijk mee rond. En vormen een makkelijk doelwit. Dat weten ook de opstandelingen. Dus vallen de slachtoffers nu vooral aan de Iraakse kant.

De ’ opstandelingen’  weten ook dat er Amerikaanse verkiezingen aankomen. En een plan om voor 2012 alle Amerikaanse troepen te laten terugtrekken. Bovendien, wie weet wat een president Obama kan doen voor Irak. Kortom hier ziet men licht aan het eind van de tunnel. The final countdown, ook al kan die jaren duren. Maar het blijft een land waar je, in Amerikaanse gezelschap, voorlopig beter over heen vliegt, in het aardedonker, met de lichten uit, net over de grauwe huizen en de schaarse boomtoppen.

Eerder verscheen in deze serie:

  • Goocheltruc [31-10-2008]
  • Bekijk meer van

    Tip de redactie

    Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

    Colofon

    Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

    Uitgever

    Dolf Rogmans

    Postadres

    Villamedia Uitgeverij BV
    Postbus 75997
    1070 AZ Amsterdam

    Bezoekadres

    Johannes Vermeerstraat 22
    1071 DR Amsterdam

    Factuurgegevens

    Villamedia Uitgeverij BV
    Johannes Vermeerstraat 22
    1071 DR Amsterdam

    Contact

    redactie@villamedia.nl

    Redactie (tips?)

    Chris Helt, hoofdredacteur

    Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

    Linda Nab, redacteur

    Lars Pasveer, redacteur

    Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

    Rutger de Quay, redacteur

    Sales

    Sofia van Wijk

    Emiel Smit

    Teddy van der Laan

    Webbeheer

    Marc Willemsen

    Vacatures & advertenties

    vacatures@villamedia.nl

    Bereik

    Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

    Rechten

    Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.