word studentlid

— dinsdag 8 februari 2011, 09:39 | 5 reacties, praat mee

Krantenuitgevers willen vrijheid op tablet

De European Newspaper Publishers' Association (ENPA) heeft opgeroepen tot een vrij verkeer van nieuws op tabletcomputers, zonder beperkende voorwaarden van derden. Het is een directe verwijzing naar plannen van Apple om bestaande regels op de iPad strenger toe te passen. Het betekent onder meer dat het afhandelen van abonnementen straks verplicht binnen Apple's te lanceren abonnementendienst dient te gebeuren. Apple roomt voor die dienstverlening dertig procent van de inkomsten af. Uitgevers werden overvallen door die aankondiging en zijn boos. Volgens de ENPA verliezen kranten zo "een vitale band" met hun lezers en wordt het inkomstenmodel ondergraven. "Uitgevers van kranten moeten de vrijheid hebben zelf hun betaalsysteem te kiezen en de mogelijkheid houden zelf hun prijsstrategie te bepalen voor digitale uitgaven", aldus de ENPA. Laatste wijziging: 8 februari 2011, 10:52

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Carl Mangold, 8 februari 2011, 11:11

Er is al vrij verkeer van nieuws op tabletcomputers, zonder beperkende voorwaarden van derden, gewoon via het internet en de op die tablets draaiende browsers.

Waar het die uitgevers om gaat is dat ze graag gratis gebruik willen maken van Apple’s populaire AppStore, zonder zich iets van de voor dat distributiekanaal geldende regels aan te trekken. Ze zijn dus goed te vergelijken met een nachtclub-eigenaren die zeuren omdat ze niet gratis blote tieten op NRC’s voorpagina mogen plaatsen.

Vincent Verweij, 8 februari 2011, 18:57

Kranten worden al sinds jaar en dag in de kiosk, bij de AKO en de Bruna verkocht. Die ontvangen toch ook gewoon hun vergoeding voor ieder krantje. Waarom Apple dan niet in hun virtuele kiosk? Gezeur van de oude media dit.

Paul Disco, 9 februari 2011, 08:13

Tja, een iPad is een uitvinding en geen ontdekking. Alsof krantuitgevers niet ontzettend hoge winsten hebben gemaakt.

Eric Bremer, 14 februari 2011, 14:45

Ik denk dat veel uitgevers best bereid zijn om Apple iets te betalen, maar of dat meteen 30% moet zijn…

Bovendien: zeker voor abonnementen is het vreemd -en onaanvaardbaar- dat Apple de abonneegegevens houdt, terwijl de abonnee zich totch echt abonneert op ‘titel x’ en niet op Apple.

arnoud groot, 14 februari 2011, 16:56

In Amerika wordt momenteel hard onderhandeld over eigendom en mogelijke inzagerechten van de abonnee- en bv ook creditcardgegevens. Dat is zeer waardevolle info en de onderhandelingen worden dan ook op het scherpst van de snede gevoerd. Als de partijen er in Amerika uitkomen kunnen de Nederlandse uitgevers daar uiteraard op meeliften. Overigens heeft Apple een zeer hoogwaardig platform met koopbeluste en draagkrachtige gebruikers gecreëerd en is het bepaald niet vreemd dat ze voor gebruik een (standaard) vergoeding vragen. En aangezien er nog voldoende andere manieren zijn om content op elektronische wijze te verspreiden maakt een actie tegen zogenaamd misbruik van monopolie momenteel nog weinig kans.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.