— vrijdag 21 mei 2010, 13:02 | 3 reacties, praat mee

Kranten tot 2013 lid van de GPD

De 17 dagbladen die lid zijn van de GPD blijven dat in elk geval tot 1 januari 2013. Daarna mogen ze zonder extra kosten (exit premie) afscheid van de GPD. Dat hebben bestuur, directie en ondernemingsraad van de GPD deze week afgesproken. Onderdeel van de afspraken is een reorganisatie waarbij 12 banen verdwijnen, een verhuizing in september naar het gebouw van het ANP en een sociaal plan dat loopt tot februari 2013 met daarin regelingen voor mensen die tussentijds weg gaan. Laatste wijziging: 19 augustus 2010, 14:04

Marcel van Lingen, directeur/hoofdredacteur van de GPD, spreekt van een nieuwe start. ‘We houden de journalistieke capaciteit overeind en hebben nu 2,5 jaar de tijd om in samenwerking met het ANP aan een nieuwe toekomst te werken.’

De GPD is een vereniging waarvan de leden (kranten) alleen kunnen vertrekken na betaling van een hoge exit-premie. Aan dat systeem komt nu een einde. De kranten hebben nu een contract tot 2013 getekend en kunnen daarna kosteloos van de GPD af.

De 12 arbeidsplaatsen vervallen bij de ondersteunende diensten, zoals ict, secretariaat, documentatie. Ook wordt de fotoredactie opgeheven. Volgens ondernemingsraadvoorzitter Carel Goseling werken er na de reorganisatie nog zo’n 40 journalisten voor de GPD. ‘Dit is een moeilijke fase voor de GPD. Voor het eerst in de geschiedenis vallen er gedwongen ontslagen.’

De onderhandelingen over het sociaal plan hebben 4 maanden geduurd. Goseling: ‘Wij hebben aangestuurd op een meerjarig plan waarin ook afspraken zijn opgenomen voor het geval de GPD in 2013 ophoudt te bestaan. We wilden niet nu een plan voor 12 mensen en dan maar afwachten wat er zou gebeuren.

Nu is onder meer afgesproken dat voor alle ontslagen tot februari 2013 de oude kantonrechtersformule met een factor van 0.975 geldt. Goseling: ‘Aanzienlijk beter dan de 0.8 die bij het ANP is afgesproken’.

Mensen die tussentijds van baan veranderen, krijgen een vertrekvergoeding van 30 procent van de oude kantonrechtersformule. Journalisten die tussentijds als zelfstandige verder willen gaan, kunnen een deel van de vergoeding ook als gegarandeerde opdrachten meenemen.

In het geval de GPD in 2013 stopt, is er ook een premie afgesproken voor mensen die dan nog een tijdje blijven om de zaken af te ronden.

Mensen die vertrekken, worden vervangen door mensen met tijdelijke contracten. Goseling: ‘Op die manier kunnen wij doordraaien’. Het belang van de kranten is, dat met een vrijwillige vertrekregeling een sluiting van de GPD niet tot al te hoge kosten leidt omdat dan al veel mensen met een vast dienstverband weg zijn.

Dat klinkt alsof de GPD in 2013 stopt. Goseling: ‘Dat is nu niet te zeggen. We hebben in elk geval afspraken gemaakt voor het geval dat. De komende 2,5 jaar moeten uitwijzen hoe het loopt. Het is denkbaar dat kranten de GPD gaan verlaten, maar er zijn ook allerlei tussenoplossingen denkbaar.

Van Lingen is blij dat aan een periode van onzekerheid een einde komt. ‘Het houdt iedereen bezig en komt uiteindelijk ook het werk niet ten goede. Nu kunnen we ons daar weer op gaan focussen.’

Het sociaal plan wordt binnenkort aan de leden van de NVJ voorgelegd. De dagbladen zijn al akkoord.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Robert Goddyn, 19 augustus 2010, 15:24

IK zie niets over de fotografen en het foto-archief ? Of krijgt het ANP de foto’s gratis aangelerverd uit het archief van de GPD ? en zijn de fotografen daar mee eens ? of is het zo wat niet weet wat niet deert ?

info@focuss22.nl, 19 augustus 2010, 15:30

Robert, een hele goede vraag. Ik heb met beide niks te maken, maar het is inderdaad de vraag. Het lijkt me handiger dat er nieuwe afspraken met de fotografen gemaakt worden om zo problemen te voorkomen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.