website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kijktip - VPRO Tegenlicht: Deep Fake News

Sabien Froger — Geplaatst op Thursday 25 October 2018, 14:26

Agenda Sunday 18 November 2018, 21:05 - Sunday 18 November 2018, 22:00 , NPO 2

De term Deep Fake staat voor audio- en videobeelden die door middel van kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd. Met deze technologie is het mogelijk echte mensen dingen te laten zeggen en doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. We gaan van Fake News naar Deep Fake News. Een onderzoek aan de frontlinie waar uitgevochten wordt wie onze werkelijkheid gaat beheersen.

Vroeger was het maken van Deep Fake voorbehouden aan de tovenaars in de special effect studio’s van Hollywood. Maar de Deep Fake technologie ontwikkelt zich zo rap dat deze toegankelijker wordt voor de massa. Met alle gevolgen van dien. Wetenschappers proberen met algoritmes Deep Fake video’s te ontmaskeren en onschadelijk te maken. Maar de zelflerende algoritmen zorgen ervoor dat deze Deep Fakes steeds realistischer worden en moeilijker te detecteren zijn. Niet voor niets heeft het Amerikaanse ministerie van defensie de Deep Fake technologie aangemerkt als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

In een tijd waarin we nauwelijks het hoofd kunnen bieden aan ‘primitieve’ vormen van nepnieuws jagen de Deep Fakes menigeen de stuipen op het lijf. Want een gedeelde werkelijkheid is onontbeerlijk voor een functionerende democratie. Maar wat zijn de gevolgen van deze nieuwe technologie in een wereld waarin vertrouwen in de media en democratische instituties meer en meer aan erosie onderhevig is?

Regie: Nordin Lasfar

Klik hier voor meer informatie.
Smart octo banner