word studentlid

— donderdag 3 december 2009, 11:00 | 23 reacties, praat mee

Keuzegids HBO: Fontys scoort laag

De woensdag verschenen Keuzegids Hoger Onderwijs HBO noemt de opleiding journalistiek van Fontys Tilburg de minste keuze van alle journalistieke HBO-opleidingen in Nederland. Fontys is een van de slechtstscorende opleidingen in Nederland, aldus de Keuzegids. De ranglijst wordt gebaseerd op uitval, het aantal leerlingen dat na vier jaar de opleiding met een diploma verlaat en 'secundaire voorwaarden' als het aantal beschikbare studentenkamers in de stad waar de opleiding is gevestigd. Directeur Wiel Schmetz van Fontys verklaart in het Brabants Dagblad "verrast" maar vooral "gefrustreerd" te zijn over de uitkomst van het onderzoek, dat volgens hem zich deels baseert op verouderde gegevens. Frank Steenkamp, samensteller van de Keuzegids, zegt dat verder het oordeel van huidige studenten meetelt, alsook de mening van professionals over de opleiding. Steenkamp: "Het blijft een gids en daarom vergelijken we dezelfde opleidingen door Nederland met elkaar. De journalistieke opleidingen in Zwolle en Utrecht kwamen nou eenmaal beter uit."
Toevoeging 5/12: De Keuzegids zegt nu dat er een vergissing is begaan bij de verwerking van de cijfers, meldt Sp!ts-blog. "Alles is correct berekend, maar de NVAO-scores van Zwolle en Tilburg zijn verwisseld. Uw opleiding hoort een ‘+’ te hebben", aldus Steenkamp in een mail aan de opleiding. Door de aanpassing verandert de rangorde niet, Tilburg blijft op de laatste plaats. Volgende drukken zullen van een erratum begeleid gaan. Fontys onderzoekt of er juridische stappen gezet kunnen worden. Laatste wijziging: 6 maart 2010, 20:20

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

23 reacties

Student journalistiek Utrecht, 3 december 2009, 11:37

In Utrecht is het de laatste jaren studenten erg moeilijk gemaakt om af te studeren. Ik denk dat zo’n 40 procent langer dan 4 jaar studeert bij deze school. Een afrader dus.

ex-student Journalistiek, 3 december 2009, 12:19

Het ‘nieuws’ dat Fontys slechts scoort, vind ik niet eens interessant. Interessanter is het hoofdstuk in deze gids over arbeidsmarktperspectieven: de markt voor alumni journalistiek en communicatie blijft onveranderd slecht. Ondertussen blijven de opleidingen (HBO en WO) dus gewoon voor werkloosheid opleiden, of voor het gratis freelancen (zelfs door alumni vanuit heel andere studierichtingen, zie het prikbord deze week) waardoor de markt voor professionals wordt verziekt. Enkel en alleen omdat de opleidingen (deels) worden betaald obv het aantal inschrijvingen - niet voor de bijdrage aan de arbeidsmarkt. Dat stimuleert louter het aanbieden van hippe studierichtingen die vervolgens nergens toe leiden. Bezint voor je begint.

bert, 3 december 2009, 12:35

Ik heb zelden zo gelachen. Meneer Schmetz is verrast? Journalistiek in Tilburg scoort al tien jaar heel erg laag. Dat hij vervolgens de makers van de Keuzegids aanvalt, is van een kinderachtigheid….

Misschien wordt het tijd om eens goed naar jezelf te kijken? Schop eens wat van dat bejaarde docententuig eruit, kijk eens naar buiten, wees een kritisch naar je studenten, stel een toelatingsexamen in, neeem minder studenten aan….?

student fontys, 3 december 2009, 13:08

achja, dit is geen nieuws, zou pas nieuws zijn als er wat positiefs wordt gedaan voor de studenten, zoals colleges geven en behoorlijke begeleiding..wat een drama van een ‘opleiding’ dit.

Richie Hawtin, 3 december 2009, 15:25

De broodjes waren ook niet te vreten!

Vierdejaars student Fontys Journalistiek, 3 december 2009, 15:48

Niet echt een verrassing dit. Inderdaad; in mijn jaar (ja, ik studeer daar) heeft misschien de helft het eerste jaar volledig afgesloten, degenen die nu (in hun vierde jaar) het derde jaar hebben afgesloten zijn op twee handen te tellen. Colleges worden weinig gegeven, de colleges die er zijn kunnen ook wel wat verbetering gebruiken. Boven alles is de rest op de FHJ ook niet al te goed geregeld; overal moet je zelf achteraan en planningen van eindgesprekken en toetsen zijn ook niet te frequent gepland, waardoor het geen wonder is dat studenten studievertraging oplopen. Om over minors en begeleiding maar niet te beginnen….
Ik nam aan dat het op elke school zo is, maar blijkbaar is dat dus toch niet zo, anders zou FHJ niet als onderste in de lijst opleidingen journalistiek eindigen…..

Student FHJ, 3 december 2009, 15:54

Ik vind de erge kritiek op de school niet terecht. Ik zit nu drie maanden op de opleiding en heb het erg naar m’n zin. Goed, de communicatie met de studenten is niet altijd even goed. En er zijn ook veel studenten die tussentijds uitvallen. Maar ik denk dat een toelatingsexamen hier veel aan kan doen. De kritiek is wel erg overdreven.

En Richie Hwatin, zelfs de broodjes op de FHJ zijn heerlijk!

student fontys, 3 december 2009, 16:05

drie maanden…hoe representatief?

Bart van de Hulsbeek, 3 december 2009, 16:09

Best wel wrang dat de communicatie op een school voor journalistiek te wensen overlaat nietwaar 15:54?

Ik bedoel: hoe kun je leren metselen van iemand die zelf niet kan metselen?

Superknor, 3 december 2009, 16:37

Tja, ik heb op deze site wel eens eerder voorzichtige kritiek geuit, omdat ik als invaldocent in 2004 slechte ervaringen had met het multimedialokaal.
Zo kon ik op de les-pc geen pdf-bestanden openen (laten we hopen dat dit probleem inmiddels is opgelost).
Bovendien wilde een door mij uitgenodigde gast een les Flash geven, maar bleek het niet mogelijk de recente versie te laten draaien.
Toen ik hier naderhand mijn wrevel over uitte, werd ik voor leugenaar uitgemaakt.
Van een andere - door mij overigens zeer gerespecteerde docent kreeg ik onderstaande reactie:
> [...]Maar het gegeven dat je niet meer hier werkt, zou wel eens een
> waaier aan oorzaken kunnen hebben, niet in de laatste plaats omdat je wellicht
> gewoon geen goeie docent was?

en:

> Van een collega begreep ik dat we er nogal
> nadrukkelijk op hebben moeten aandringen dat je
> van je website de vermelding zou verwijderen dat
> je ‘FHJ-docent’ was.
> Die associatie leek ons namelijk niet zinvol.

Overigens moet ik zeggen dat het personeel van de kantine (ik moest daar toch voor aanvang van de avondles in allerijl een warme maaltijd verdrukken) buitengewoon vriendelijk was.
Het geven van de lessen vond ik er erg leuk (ik had avondcursisten, en die zijn, omdat ze meestal al in het veld werken, extra gemotiveerd en over mij als docent waren ze heel tevreden.
Maar ik over het feit, dat ik direct de eerste les alle mailadressen vroeg, zodat ik mijn studenten overal direct over kon inlichten en zij het mijne kregen, zodat ze artikelen direct naar me konden zenden, zodat ik ze zou kunnen nakijken, kreeg ik een reprimande: de studenten zouden mogelijk bij andere docenten dezelfde verwachtingen kunnen gaan koesteren…
Ik had gehoopt dat het met de jaren beter zou zijn geworden, maar blijkbaar valt dat nogal tegen.
Maar misschien is dat ook te verklaren uit de wijze waarop er met kritiek is omgegaan.

Ik heb het altijd jammer gevonden, dat de omgang met kritiek altijd moeizaam zo en het bij één seizoen lesgeven is gebleven. Het gegoochel om met de gebrekkige voorzieningen een goede les te presenteren had ook wel weer wat.

Superknor, 3 december 2009, 16:40

Ik heb het altijd jammer gevonden, dat de omgang met kritiek altijd moeizaam zo en het bij één seizoen lesgeven is gebleven.
Moet zijn:
Ik heb het altijd jammer gevonden, dat niet is begrepen dat mijn kritiek niet kwaadaardig was en en het bij één seizoen lesgeven is gebleven.

Parra-FHJ'er, 3 december 2009, 23:34

Ik ben juist van de FCJ (HU) naar de FHJ (Fontys) gegaan….. Anyway: terecht is de kritiek niet helemaal. In tegenstelling tot de FCJ heeft de FHJ een eigen locatie. Kleinschalig, geen massa. Ons kent ons. Heeft ook zo z’n voordelen. Bovendien heeft elke opleiding wel z’n gebreken.

Superknor, 3 december 2009, 23:49

@23:34
Wat je daar zegt, daar zit wel degelijk iets in.
Als ‘Utrechter’ ben ik een paar keer in het gebouw op de Uithof geweest, maar het persoonlijke wat ik nog in de Utrechtse Palmstraat en zelfs op de Ravaellaan heb beleefd is verdwenen.
En ik heb ook wel vernomen, dat ook daar de nodige problemen spelen.
Het kleinschalige is beslist niet slecht, sterker nog: hoe kleinschaliger, hoe beter.
Jammer dat zelfs in die kleinschaligheid de boel niet goed op orde was in Tilburg. Probleem was, dat het ICT gebeuren vanuit een andere locatie werd geregeld (zo is mij verteld door mijn co-docent) en dat dat heel slecht gebeurde.
Maar ook dat probleem zal in Tilburg wel inmiddels zijn opgelost.

N., 4 december 2009, 09:37

@Superknor: Dat probleem is inderdaad opgelost. Ik heb zelf op de opleiding gezeten tussen 2004 en 2008 en vond het nog niet eens zo’n hele slechte opleiding. Nu heeft iedere school wel zijn gebreken, maar het is toch vooral wat je er zelf van wilt maken. De journalistiek opleidingen bieden de mogelijkheid journalistiek te leren, maar als je er te lui voor bent als student, dan is het je eigen schuld als je de opleiding niet binnen vier jaar keurig afsluit. Daarnaast was de opleiding ook gewoon vrij pittig. In mijn eerste jaar haalden welgeteld 18 studenten (van de 300) direct hun P. Dankzij de mogelijkheid slechte cijfers nu te ‘repareren’ door iets totaal anders te doen in plaats van je oorspronkelijke toets, waren het er afgelopen jaar 80 studenten die in 1 jaar hun P haalde. Dat komt dan weer omdat de opleiding te makkelijk gemaakt is met dat ‘repareren’.

Het echte discussiepunt wordt volgens mij door de meeste van de late reacties overgeslagen. ALLE journalistiekopleidingen in Nederland nemen nu te veel studenten aan, waarvan het gros wordt opgeleid om werkloos te worden. Daar zou eens naar gekeken moeten worden. Een toelatingstest voor alle journalistiekopleidingen zou dan wel een goede oplossing zijn.

N.

Ruben, 4 december 2009, 13:41

Waarom praat niemand over J-School in Ede? Klein en Christelijk, ik weet het. Maar wel goeie faciliteiten, vakdocenten en veel verdieping. Ik heb veel mede-studenten die teleurgesteld zijn in Tilburg, en in jaar 2 instromen. Wel jammer dat die opleiding in het werkveld nog niet zo erkend wordt, met ziet het nog steeds als een EO clubje… :s

Frank Steenkamp, 6 december 2009, 00:35

Wat Villamedia als `toevoeging 5/12´ opneemt is wel erg kort door de bocht hoor. In het Spitsblog wordt de zaak lekker opgeklopt. Maar als je naar de feiten kijkt, krijgen zowel Utrecht als Tilburg in de Keuzegids een nogal lage beoordeling - juist ook van hun eigen studenten. Daarbij is Tilburg dan de zwakste, met 42 uit 100 punten.
De correctie verandert dit niet: Tilburg gaat naar 44 opunten, maar blijft nummer laatst. Het citaat “Uw opleiding hoort een ‘+’ te hebben”, slaat op maar één van de 10 onderdelen van de beoordeling. Wel handig om dat erbij te zeggen.

Monique, 7 december 2009, 09:32

Ik heb deze opleiding gedaan tussen 94-97. Vond het een prima opleiding. Misschien was vroeger inderdaad alles beter ;-)

M. (J-Zwolle), 7 december 2009, 13:12

Het echte discussiepunt wordt volgens mij door de meeste van de late reacties overgeslagen. ALLE journalistiekopleidingen in Nederland nemen nu te veel studenten aan, waarvan het gros wordt opgeleid om werkloos te worden. Daar zou eens naar gekeken moeten worden.

In mijn eerste jaar (deeltijd) waren er drie groepen met elk ongeveer 30 studenten. Halverwege het jaar werden deze groepen gereduceerd tot twee volle groepen. Nu in ‘t tweede jaar zijn er nog steeds twee groepen die weer kleiner zijn geworden. Als deze lichting eindigt met 30 studenten in ‘t derde of vierde jaar is dat nog optmistisch. Sommigen waren vorig jaar al na de eerste les weg, anderen rond de kerst, anderen nu en dan gedurende het hele jaar. Er zullen best veel studenten aangenomen worden - ‘t is ook handel voor de onderwijsinstelling natuurlijk - maar alles wat er ‘teveel’ wordt aangenomen verdwijnt vanzelf wel. Selectie aan de poort lijkt me daarom niet noodzakelijk, verantwoording bij de student leggen, niet bij de onderwijsintelling.

Tenzij je bedoelt dat er uiteindelijk zelfs voor die 30 afgestudeerden geen banen zijn?

Roos, 7 december 2009, 17:21

@M/Zwolle: misschien is het slim om even verder te kijken dan je eigen deeltijdopleiding. In het cursusjaar 1990/91 studeerden 320 mensen af in journalistiek (enkel voltijds HBO), in 2007/2008 waren dat er 610 (voltijds HBO en WO). Da’s nog los van deeltijders en alumni communicatie, voorlichting, geschiedenis, Nederlands, politicologie, internationale betrekkingen etc die de journalistiek in willen (cijfers: CBS).

M/Zwolle, 7 december 2009, 18:51

@Roos

Kun je dan iets specifieker zijn? Ik doelde op:
selectie aan de poort. Als je zou vinden dat van de 100 aanmeldingen maar 30% aangenomen zou moeten worden (bijv. om verzadiging van de markt tegen te gaan), dan zeg ik: laat ze alle 100 maar komen, er vallen vanzelf 70 studenten uit en zo kom je ook uit op 30. Dat was dus mijn reactie op N.‘s laatste alinea. Waarbij ik wel moet toevoegen dat deze percentages gebaseerd zijn op mijn jaar. Of die percentages in de voltijd en op andere hogescholen ook zo zijn heb ik uiteraard niet meegenomen in m’n betoog.

Dat er nu tweemaal zoveel journalisten afstuderen dan 20 jaar geleden.. tja.. is dat goed? Fout? Hoe zit het met het aantal journalistieke banen sinds toen, is dat aantal ook verdubbeld? Misschien neemt het aantal banen in de krantensector wel af ten opzichte van toen, maar er was 20 jaar geleden bijvoorbeeld nog geen webredactie. Er zijn ook meer omroepen dan 20 jaar geleden die redacties nodig hebben voor nieuws, formats en andere teksten.

Ik hoorde een docent van mij een maand geleden nog zeggen dat verreweg de meeste afgestudeerde studenten (van die school) binnen een jaar een baan in de media hebben. De school doet dan ook onderzoek naar dat soort cijfers.

Maargoed! :-)

student journalistiek, 10 december 2009, 16:05

Het is zeker waar en terecht dat Fontys journalistiek laag scoort. Je hebt zelden les en als er les is staat er vaak niet de juiste docent voor de klas. Ik stap over naar Utrecht, ook al zal het daar ook niet perfect gaan. Lager dan Tilburg zinken is lastig.

M., 14 december 2009, 18:36

Ik ben ook student op het FHJ (tweedejaars) en tja ik ben ook niet erg positief over de opleiding. Ik zit er aan tte denknen om over te stappen naar Utrecht maar wie weet waar en of er cijfers zijn te vinden van afgestudeerden van journalistieke opleidingen? Dat is misschien een goede leiddraad om een keuze te maken, of heeft iemand anders een goed idee? :)

Fontys Eindhoven, 8 januari 2010, 14:24

Fontys is een zeer slechte HBO,totaal geen inzicht of kennis van planning. Alles loopt langs elkaar heen en de student moet overal achteraan lopen waardoor vertraging vrijwel onvermijdbaar is. En suggesties voor verbetering worden niet overgenomen. Als student zijnde heb ik op meerdere HBO’s gestudeerd maar Fontys Eindhoven is zonder meer een groepje amateuristische schijnheiligen. Hopelijk zal dat gauw duidelijk worden naar de buitenwereld toe. Zodat deze mensen eens aangepakt worden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.