mgm nvj maart

— maandag 18 juni 2018, 10:44 | 0 reacties, praat mee

Karen Vlieger (1970-2018) bracht vanaf dag één haar ziekte in beeld

Karen Vlieger (1970-2018) bracht vanaf dag één haar ziekte in beeld

Op donderdag 14 juni is op 47 jarige leeftijd fotografe Karen Vlieger overleden. Laatste wijziging: 18 juni 2018, 11:03

In 1993 studeerde Karen af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Na een stage bij Het Parool begon ze na haar eindexamen als freelance fotograaf te werken. In 2008 werd haar leven wreed op z’n kop gezet: zij kreeg lymfeklierkanker. In 2010 werd er een hersentumor ontdekt en kreeg ze te horen dat ze nog maar drie tot twaalf maanden te leven had.

Karen heeft vanaf dag één haar ziekte gefotografeerd. Zo ontstond de serie ‘De Zwarte Doos van Vlucht K.L. 15.5.08’, genoemd naar de dag waarop ze het zware nieuws te horen kreeg. De fotoserie maakte onderdeel uit van een expositie in de Grote Kerk in Den Haag met als thema: ‘Kanker in beeld’.

Tot ongeloof van iedereen en niet in het minst van haar artsen, bleek haar leven niet te eindigen in dat jaar 2008, noch in het jaar erop. Wonderbaarlijk genoeg knapte ze op en was ze fit genoeg om een aantal grote reizen te maken mat haar man Arthur, waarvan ze in woord en beeld verslag deden in een bijzondere serie reisverslagen. Dat waren ook de reizen waarop ze het duiken en de onderwaterfotografie ontdekte. Als groot en empathisch dierenliefhebber was ze altijd op zoek naar walvissen en andere zeezoogdieren.

In 2011 exposeerde zij de fotoserie die ze over haar ziekte maakte in de Melkweg Galerie in Amsterdam, de Haagsche Kunstkring in Den Haag en tijdens het fotofestival ‘Noorderlicht’ in Groningen onder de veelzeggende titel ‘In de wachtkamer van de dood.’

Het ging haar fysiek redelijk goed, al hoewel ze moeite had na de ingrijpende wending in haar leven het ‘gewone’ weer op te pakken. Begin dit jaar gebeurde echter wat ze al die jaren al vreesde: er werd een nieuwe hersentumor ontdekt. Deze tumor was niet meer behandelbaar.

Tot het laatst toe bleef ze nieuwsgierig naar de mensen om haar heen, genoot ze van bezoekjes, uitstapjes met vrienden, het opzoeken van mensen en plekken die een belangrijke rol in haar leven hadden gespeeld. Met een ongelofelijk bewonderenswaardige kalmte, humor en relativeringsvermogen nam ze bewust afscheid van het leven dat haar lief was aan de zijde van een groep heel trouwe vrienden en bovenal haar grote toeverlaat Arthur. Die laatste reis in nu ten einde. Zij zal enorm gemist worden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.