persveilig seminar

— vrijdag 28 maart 2008, 13:33 | 0 reacties, praat mee

Juristerij

Gastcolumnist Arne van der Wal, hoofdredacteur FEM
Business, is voorzitter van de Stichting Muckraker

Laatste wijziging: 27 april 2008, 16:34

Ik heb het niet zo op juristen. Niets persoonlijks hoor. Ik heb advocaten en rechters onder mijn beste vrienden en ik geloof heilig in de rechtsstaat. Ik denk dat het de aard van het vak is die me tegenstaat. Advocaten doen me nogal eens denken aan een schooljongetje dat de spelfouten van zijn klasgenootjes bij de meester meldt.

Laatst las ik dat er over enkele jaren een flink tekort aan advocaten en bedrijfsjuristen zal zijn. Niet omdat studenten afzien van een rechtenstudie om een echt vak te leren, maar omdat het aantal juridische procedures de komende jaren sterk zal toenemen. De juridisering van de samenleving lijkt niet te stoppen.

Ook journalisten ervaren dat aan den lijve. Het aantal ‘tot mij wendde zich’-brieven dat op de hoofdredactionele mat ploft stijgt al jaren. En dat is niet omdat er zoveel meer smadelijke artikelen worden gepubliceerd dan vroeger. Wel wordt de juridische revolver veel sneller getrokken. Zo snel soms, dat er al een doorgeladen procedure boven het hoofd van de redactie hangt nog voordat er ook maar een woord is gepubliceerd.

Belanghebbende partijen realiseren zich dat het lastig is om bij de rechter een publicatieverbod af te dwingen, maar dat een dreigement met een flinke schadeclaim wél het gewenste effect kan sorteren. Met hun diepe zakken zijn ze in staat om redacties en individuele journalisten het leven juridisch zuur te maken. Zo zuur dat de voorgenomen publicatie er nooit komt. Onlangs vertelde Nova-hoofdredacteur Carel Kuyl dat hij jaarlijks een ton van het redactiebudget kwijt is aan het inhuren van juridische bijstand. Pijnlijk, maar de meeste onafhankelijke journalisten kunnen zich helemaal geen advocaat permitteren.

De Stichting Muckraker wil journalisten beschermen tegen het oneigenlijke gebruik van de rechtspraak door ‘diepe zakken’, of dat nu particulieren, ondernemingen of overheidsinstellingen zijn.

Dat we daarbij ook een beroep doen op rijke particulieren lijkt op het eerste gezicht misschien naïef. Maar gelukkig blijkt het bezit van een flink vermogen en onafhankelijk denken vaak samen te gaan. Juist de vermogende donateur realiseert zich dat juridische powerplay het vrije woord om zeep kan helpen. En daar wordt uiteindelijk niemand rijker van.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.