website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalist Friso Endt (93) overleden

Lars Pasveer — Geplaatst op maandag 10 oktober 2016, 11:35

Friso Endt (derde rij rechtsachter) bij een koninklijk bezoek op Soestdijk in 1965 | Ge van der Werff / ANP Historisch

Friso Endt (derde rij rechtsachter) bij een koninklijk bezoek op Soestdijk in 1965 | Ge van der Werff / ANP Historisch

Nieuws

In Den Haag is op 93-jarige leeftijd journalist Friso Endt overleden. Hij werkte van bij Het Parool, NRC Handelsblad en voor buitenlandse media. Hij berichtte over diverse spraakmakende gebeurtenissen, waaronder de Watersnoodramp in 1953 en de Lockheed-affaire.

Ook schreef hij over de invloed die alternatieve genezeres en handoplegster Greet Hofmans had binnen het Koninklijk Huis.

Toen in 1963 president Kennedy werd vermoord, reisde Endt spoorslag naar Dallas, waar hij ‘s avonds min of meer bij toeval in de nachtclub van Jack Ruby belandde. “Ruby vertelde ons ongevraagd dat hij Lee Harvey Oswald niet kende. Waarom hij dat zo nadrukkelijk vertelde is mij tot op de dag van vandaag niet bekend”, herinnerde Endt zich in dit interview.

Ruby schoot de dag erop verdachte schutter Lee Harvey Oswald dood, toen die van het politiebureau in Dallas naar de gevangenis werd overgebracht. Endt vond dat incident “de meest bijzondere gebeurtenis in mijn lange journalistieke carrière”. Meer in Trouw [Betaald, via Blendle]

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.