— donderdag 26 januari 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Jesse van Maanen wint Afstudeerprijs Villamedia met ‘rapdocumentaire’

Voor de 21ste keer kent Villamedia de Afstudeerprijs toe aan een journalist die het afgelopen jaar een van de opleidingen journalistiek heeft afgerond. Dit jaar is de winnaar Jesse van Maanen (22) die de opleiding volgde aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Van Maanen maakte de ‘rap-documentaire’ Ongehoord over jongeren die in gesloten jeugdinrichtingen opgesloten worden in een isoleercel. Laatste wijziging: 27 januari 2023, 12:27

De jury moest een keuze maken uit zeventien inzendingen, dertien van een hbo-opleiding en vier van een universitaire masterstudie, en concludeert dat de inzendingen steeds gevarieerder worden. Er werden klassieke scripties ingezonden, maar ook artikelen, onderzoeksverslagen, documentaires en podcasts, meestal aangevuld met een geschreven verhaal. Een aantal verhalen en artikelen is inmiddels gepubliceerd.

De inzending van Van Maanen vond de jury het meest ‘bijzonder en vernieuwend’. Hij schreef en rapt zelf het verhaal van een jong meisje dat in een gesloten instelling van de Jeugdzorg opgesloten wordt in een isoleercel. ‘Een originele manier om urgente kwesties onder de aandacht te brengen van een breed en jong publiek’, aldus de jury. Naast de rap-documentaire bestaat het afstudeerproject ook uit een scriptie over deze bijzondere manier van storytelling.
 
Behalve de winnende inzending van Van Maanen signaleerde de jury drie andere producties die grote indruk maakten.

Rosa Hordijk uit Leiden deed onderzoek naar de diversiteit van de opleidingen journalistiek.

Juliët Boogaard uit Amsterdam schreef een goed en gedetailleerd artikel over contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij vanuit Brits-Indië verscheept werden. Het artikel werd in NRC gepubliceerd en Boogaard maakte er ook een podcast over.

Een podcast was ook onderdeel van de inzending van Ramon Kunst uit Enschede. Hij maakte, op verzoek van de Twentse krant Tubantia een misdaad-podcast. In zijn bijgeleverde scriptie beschrijft hij waaraan een goede podcast moet voldoen en hoe die gemaakt moet worden.

De Afstudeerprijs Villamedia bekroont jaarlijks het afstudeerproject (bachelor of master) die in het voorbije jaar het meest blijk heeft gegeven van journalistiek talent. De prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro. De jury bestaat uit Aleid Truijens (voorzitter) en oud-winnaars Merijn Henfling en Charlotte Klein. De prijs wordt uitgereikt tijdens de huldiging van Villamedia’s Journalist van het Jaar 2022, Tim Hofman, op donderdag 23 februari, om 16.00 uur in Den Haag.

Lees hier het interview met Jesse van Maanen.

Jesse van Maanen (21) werkt nu bij Living Image, een Utrechts productiebedrijf dat, aldus de website, via nieuwe media de bedoeling van God in de wereld kenbaar wil maken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.