word studentlid

— dinsdag 6 maart 2012, 11:39

Jan Carmiggelt (1943 - 2012)

Laatste wijziging: 6 maart 2012, 12:40

Ik leerde hem in 1975 kennen in Athenaeum Boekhandel waar ik werkte als boekverkoper. Hij presenteerde toen radioprogramma’s bij Stad Radio Amsterdam, stadsomroep en voorloper van RTV Noord-Holland.

‘Ben jij die jongen die het shirtje van Johnny Rep in de etalage heeft opgehangen?’, was zijn vraag. Ik leerde Jan kennen als een groot sportkenner, vooral van voetbal en wielrennen. Maar ook over snooker kon hij prachtige verhalen vertellen. Daarnaast bezat hij een grote liefde voor de film – Bertolucci’s Novocento was zijn favoriet – en ook de literatuur behoorde tot zijn favorieten. Maar er was één grote, echte grote schrijversliefde, en dat was Theo Thijssen! Vooral ‘Kees de Jongen’, de grote roman van Thijssen, daar kon Jan elke keer opnieuw van genieten en altijd als hij de scene voorlas waarin Kees en z’n vader hun laatste gesprek hadden, brachten tranen in z’n ogen. Misschien had het te maken met de dood van zijn echte vader, Jan S. Carmiggelt, in 1943 in kamp Vught, drie maanden voor zijn geboorte.

Zijn oom, Simon Carmiggelt, werd door Jan jr. als schrijver zeer bewonderd. Hij citeerde moeiteloos tientallen ‘Kronkels’ die oom Simon schreef voor Het Parool. Ook zijn stiefvader, Wim Jungmann (door Jan altijd zijn vader genoemd.), schreef voor die krant.

Jan begon met schrijven voor Het Vrije Volk. In 1975 ging hij werken bij Stad Radio Amsterdam en daar kwamen zijn organisatievermogen en z’n prachtige sonore stem samen. Later bij RTV Noord-Holland werd hij presentator, programmaleider en eindredacteur en inspireerde hij vele aankomende journalisten en presentatoren. Ikzelf heb van zijn kennis in ruime mate mogen profiteren.

De vut kwam in 2003 en hij werd directeur van het Theo Thijssen Museum, schreef samen met zijn halfbroer en journalist Bart Jungmann een mooi boekje over hun ouders en speelde een kleine rol (de boekhandelaar) in de verfilming van Kees de Jongen.

De laatste weken stond zijn bed in de woonkamer en keek hij de hele dag sport. Toen FC Utrecht een paar weken geleden een derde doelpunt scoorde tegen Ajax sms’te hij mij: ‘Zal ik dan nu maar dood gaan?’ Ik: ‘Nee, wacht nog even, volgende week verschijnt Kees de Jongen als beeldroman door Dick Matena.’ Jan: ‘Die kan het wel alleen!’

Die humor zal ik missen, dag beste vriend!

Jan Meng

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.