— woensdag 12 december 2018, 15:51 | 0 reacties, praat mee

Interviews transcriberen met Meeting>Docs

Beeld: Pixabay

Hoe goed apps die je interviewbandjes voor je uitwerken ook zijn, ze zijn nog niet perfect. Alle diensten die we de afgelopen tijd voor Villamedia testten kunnen nog lastig overweg met geroezemoes. En hoewel ze hun best doen om stemmen van sprekers uit elkaar te houden, gaat het daar nog regelmatig mis. Het Amsterdamse Meeting>Docs denkt voor die problemen een oplossing gevonden te hebben. De transcriptie-app gebruikt meerdere microfoons om iedere individuele stem geïsoleerd op te nemen en om te zetten in het geschreven woord.

“Maar zelfs dan zijn we nog niet foutloos”, tempert eigenaar Bart Veltenaar de verwachtingen terwijl hij Meeting>Docs (spreek uit: Meeting to Docs) demonstreert. Veltenaar legt twee smartphones op tafel en plugt bij beiden een microfoon in. In de Meeting>Docs-app start hij een virtuele vergadering, waar de tweede telefoon voor uitgenodigd wordt. “Alles wat we nu zeggen wordt opgenomen en na het gesprek meteen naar de cloud gestuurd. Iedere microfoon neemt een los audiospoor op. Onze technologie knipt de audio in ieder spoor op in stukjes en zet die soundbites om in ‘tekstbites’. Tot slot monteert hij alle stukjes tekst achter elkaar in de volgorde van ons gesprek.”

Dat laatste is redelijk uniek in de wereld van de Nederlandstalige transcriptie-apps. Het monteren verloopt aan de hand van een tijdcode. Meeting>Docs houdt per audiospoor bij wanneer er gepraat wordt en zet aan de hand van die tijdcode alles op volgorde. Het daadwerkelijke omzetten van spraak naar tekst gebeurt met Cloud Translation API van Google, dat in totaal 70 talen kent. Het is de bedoeling dat al die talen ook in Meeting>Docs terechtkomen. Vooralsnog worden alleen Engels, Nederlands en Vlaams ondersteund. Veltenaar: “In de toekomst willen we de gebruiker ook laten kiezen welke vertaalsoftware hij gebruikt. Maar we moeten eerst zorgen dat de techniek werkt zoals hij moet werken.”

Overspraak als uitdaging
De grootste uitdaging op dat gebied is momenteel het voorkomen van overspraak. Wanneer twee sprekers redelijk dicht bij elkaar zitten pakt de microfoon van de een zo nu en dan ook woorden en zinnen van de ander op. En dat zorgt voor rommelige transcripties. “We hadden een oplossing gevonden. Maar toen paste Google zijn API aan en hadden we ineens veel meer last van overspraak. We werken nu aan een filtermethode. Wanneer die klaar is kan onze app ook beter uit de voeten met goedkopere microfoons.”

Die microfoons, dat zijn vooralsnog flinke kostenposten voor iedereen die Meeting>Docs wil gebruiken. De goedkoopste optie die Meeting>Docs zelf verkoopt kost 179,99 euro. En voor een interview heb je minstens twee microfoons én twee smartphones nodig. Het omzetten van je gesprek naar tekst kost vervolgens 10 euro per uur audio, plus 2 euro per deelnemer aan het gesprek. Naast de journalistiek ziet Veltenaar vooral de politie als potentiële klant. Zij kunnen de tool gebruiken om verhoren te transcriberen.

Zoals gezegd: foutloos is Meeting>Docs nog niet. Net als veel andere aanbieders laat Meeting>Docs je na het transcriberen handmatig je tekst aanpassen. In de bijbehorende webportaal luister je je gesprek terug en doe je rechtstreeks aanpassingen in de tekst. Anders dan bij veel anderen blijft de originele transcriptie te allen tijde bewaard. Vanuit het webportaal zijn transcripties snel te delen met anderen. Handmatig een samenvatting maken aan de hand van de transcriptie kan ook, al biedt die functie niet heel veel toegevoegde waarde.

Hoewel Meeting>Docs nog niet perfect is, is het idee achter de app interessant. Het individueel opnemen van iedere spreker en het in de juiste volgorde aan elkaar monteren van de tekst van de sprekers is een innovatie die bij andere transcriptie-apps ontbreekt. Zodra de problemen met overspraak zijn opgelost zeker het proberen waard.

Meeting>Docs is beschikbaar voor Android en iOS.

Bekijk meer van

MeetingDocs Bart Veltenaar

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.