website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

In Memoriam Willem de Lange sr.

Marco Bakker — Geplaatst op zondag 22 oktober 2017, 11:28

Café Scheltema in 1982

Café Scheltema in 1982 - © ANP

Overleden Op 83-jarige leeftijd overleed op 20 oktober Willem de Lange senior, vermaard uitbater van journalistencafé Scheltema aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.

Café Scheltema was decennia lang het dranklokaal waar het hoofdstedelijk journaille de bovengemiddelde dorst stilde, onderwijl hun stukkies bijeen pennend. Indertijd waren immers alle redacties van de belangrijkste landelijke kranten gevestigd op loopafstand – de Nieuwezijds was de Fleet Street van Amsterdam.

Na een dienstverband als kelner nam Willem de Lange sr. in december 1967 de zaak over van de eveneens legendarische Appie Scheltema. In al die jaren is er weinig veranderd, afgezien van de telefooncel - nu in gebruik als voorraadkast - die van rechts naar links werd verplaatst. En onderwijl heeft het café een kat.

De schare illustere namen is welhaast oneindig: Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt, Joop van Tijn, Eppo Doeve, Henk Hofland, Jacques Gans, Simon Vinkenoog, Cor Jaring, Wim Brands, Martin van Amerongen – De Lange heeft ze allemaal bediend. Tot voor kort opende hij iedere ochtend eigenhandig de uitspanning en serveerde hij de koffie.

Maar dat niet alleen: Willem was sportschooleigenaar, masseur van Johan Cruijff benevens aanverwante Ajacieden en het Scapino Ballet. Ook was hij verzorger van het Nederlandse hockeyteam. En hij begeleidde judoka Wim Ruska naar dubbel goud bij de Olympische Spelen in 1972. Er zijn niet veel kroegbazen die dàt kunnen zeggen.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. J.C. Roodenburg, 23 oktober 2017, 16:18

    De evenknie in Rotterdam is Café De Schouw aan de Witte de Withstraat. Die heeft diverse eigenaren gehad. De huidige is Tineke Speksnijder die ook een column schrijft in het huis-aan-huisblad De Havenloods. De kroeg is in vrijwel oude staat. Nog steeds komen er af en toe Rotterdamse journalisten. Dat aantal is echter behoorlijk teruggelopen vanwege allerlei inkrimpingen in de stad bij dagbladen. Tegenover het café zat vroeger zelfs NRC Handelsblad dat nu sier maakt in Amsterdam. Verderop in de Witte de Withstraat zat ‘de arbeiderskrant’ Het Vrije Volk. Inmiddels ook (in 1991) opgeheven. Destijds nabij zat het Algemeen Dagblad. Vele journalisten van deze kranten kwamen na gedane arbeid een drankje drinken in De Schouw.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.