banner festival 23

— zondag 22 oktober 2017, 11:28 | 1 reactie, praat mee

In Memoriam Willem de Lange sr.

Café Scheltema in 1982 - © ANP

Op 83-jarige leeftijd overleed op 20 oktober Willem de Lange senior, vermaard uitbater van journalistencafé Scheltema aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Laatste wijziging: 23 oktober 2017, 15:16

Café Scheltema was decennia lang het dranklokaal waar het hoofdstedelijk journaille de bovengemiddelde dorst stilde, onderwijl hun stukkies bijeen pennend. Indertijd waren immers alle redacties van de belangrijkste landelijke kranten gevestigd op loopafstand – de Nieuwezijds was de Fleet Street van Amsterdam.

Na een dienstverband als kelner nam Willem de Lange sr. in december 1967 de zaak over van de eveneens legendarische Appie Scheltema. In al die jaren is er weinig veranderd, afgezien van de telefooncel - nu in gebruik als voorraadkast - die van rechts naar links werd verplaatst. En onderwijl heeft het café een kat.

De schare illustere namen is welhaast oneindig: Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt, Joop van Tijn, Eppo Doeve, Henk Hofland, Jacques Gans, Simon Vinkenoog, Cor Jaring, Wim Brands, Martin van Amerongen – De Lange heeft ze allemaal bediend. Tot voor kort opende hij iedere ochtend eigenhandig de uitspanning en serveerde hij de koffie.

Maar dat niet alleen: Willem was sportschooleigenaar, masseur van Johan Cruijff benevens aanverwante Ajacieden en het Scapino Ballet. Ook was hij verzorger van het Nederlandse hockeyteam. En hij begeleidde judoka Wim Ruska naar dubbel goud bij de Olympische Spelen in 1972. Er zijn niet veel kroegbazen die dàt kunnen zeggen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 23 oktober 2017, 16:18

De evenknie in Rotterdam is Café De Schouw aan de Witte de Withstraat. Die heeft diverse eigenaren gehad. De huidige is Tineke Speksnijder die ook een column schrijft in het huis-aan-huisblad De Havenloods. De kroeg is in vrijwel oude staat. Nog steeds komen er af en toe Rotterdamse journalisten. Dat aantal is echter behoorlijk teruggelopen vanwege allerlei inkrimpingen in de stad bij dagbladen. Tegenover het café zat vroeger zelfs NRC Handelsblad dat nu sier maakt in Amsterdam. Verderop in de Witte de Withstraat zat ‘de arbeiderskrant’ Het Vrije Volk. Inmiddels ook (in 1991) opgeheven. Destijds nabij zat het Algemeen Dagblad. Vele journalisten van deze kranten kwamen na gedane arbeid een drankje drinken in De Schouw.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.