— vrijdag 28 juni 2019, 16:28 | 0 reacties, praat mee

Nico van Vliet 1926-2019

Journalist, socioloog en oud-directeur van AVRO Radio Nico van Vliet is op 13 juni op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Charleston, in de Verenigde Staten.

Niet iedereen zal Nico – gezien zijn leeftijd - nog kennen als journalist. Maar oudere generaties zullen zich zeker zijn duidelijk articulerende, warme radiostem herinneren. Nico was ook een warm en veelzijdig mens, zoals goed aan zijn journalistieke loopbaan te zien is.

Nico van Vliet werd op 1 december 1926 geboren in Utrecht. Na de HBS begon hij zijn werkzame leven als contactofficier bij de Legervoorlichtingsdienst in Indonesië. Na functies als verslaggever en presentator te hebben vervuld bij de Wereldomroep, de Rijksvoorlichtingsdienst in Nieuw-Guinea, de Radionieuwsdienst van het ANP en het Filmjournaal Spiegel van Nederland werd hij verslaggever bij de AVRO en presenteerde hij daar onder andere de tv-actualiteitenrubriek Flits.

Zijn vrij directe manier van interviewen was nieuw voor die tijd. Soms ontstonden ook opmerkelijke meningsverschillen met zijn gasten. Nico was daar duidelijk over. “Ik wil geen vraaggesprek maar een discussie.” Hij wist daarnaast als journalist/verslaggever mensen vooral het gevoel te geven dat ze belangrijk waren en iets te zeggen hadden. “Praten met mensen is boeiend werk en van elke reportage leer je iets”, zei hij daarover.

Voor de NCRV maakte hij in de jaren zestig met cameraman Didier van Koekenberg “Ooggetuige”, waarvoor hij de wereld afreisde om de kijker ooggetuige te laten zijn van belangrijke actuele kwesties. Er waren tv-producties over Indonesië, het Caraïbisch gebied, Australië, Zuid-Afrika en Cuba. In Havana wist hij als enige westerse journalist na de Cubaanse revolutie een persoonlijk interview te krijgen met Fidel Castro. Over dit interview zei hij later: “Ik kreeg het omdat Nederland in de ogen van Castro een socialistisch land was, dat lag in zijn lijn en hij was niet bang voor de vragen die hij kreeg.” Ook interviewde hij in Moskou de eerste vrouwelijke kosmonaut Valentina Tereshkova.

Rode draad in Nico’s leven vormde zijn grote liefde voor de VS. In 1961 trok hij er voor het eerst anderhalf jaar heen om met een studiebeurs aan Stanford University te studeren en rond te reizen. In 1969 keerde hij er terug: nu als Amerika correspondent voor de NCRV, de Haagse Courantcombinatie en Elsevier’s Magazine. Het waren de jaren van de eerste Maanlanding, de protesten tegen de Vietnamoorlog en het Watergateschandaal rond president Richard Nixon. Hoogtijdagen voor correspondenten. Het laatste jaar van zijn correspondentschap was vrijwel volledig gewijd aan de Watergate affaire (het afluisterschandaal dat uiteindelijk tot het aftreden van president Nixon leidde). Op de avond voordat Nico in augustus 1974 met zijn gezin definitief terug reisde naar Nederland maakte Nixon zijn aftreden bekend.

Na zijn terugkeer in Nederland in 1974 werkte hij tot 1977 als Hoofd Welzijn Surinamers en Antillianen op het toenmalige Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM). Ook over integratie had hij een uitgesproken mening. Hij zag het nadrukkelijk als een 2-richtingsproces: aanpassing van de ene kant en acceptatie van de andere kant. Hij schreef hierover onder meer ook het boek Minderheid of Medelander (1983).

Van 1977 tot 1984 zat hij in de directie bij AVRO Radio. Daarna ging hij weer terug naar zijn zo geliefde VS, waar hij de laatste twintig jaar in Charleston in South Carolina woonde; tot het einde toe betrokken bij het nieuws, maatschappelijke ontwikkelingen en de mensen om hem heen. Hij laat een vrouw, drie kinderen en vele goede vrienden - in zowel de VS als Nederland - achter.

Bekijk meer van

Nico van Vliet

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.