persveilig seminar

— woensdag 7 oktober 2020, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Iedereen zijn eigen digitale nieuwslezer

© Illustratie: Paul Ryding

Het Chinese Xinhua News had in november 2018 een bijzondere scoop: de nieuwszender liet die maand voor het eerst tv-bulletins voorlezen door een virtuele presentator. Kunstmatige intelligentie analyseerde de tekst van een bericht, zette die om in spraak en berekende welke bewegingen een mond moest maken om de juiste klanken voor te brengen.

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Nick Kivits. Ook lid worden?

Het resultaat van al die slimmigheid werd verwerkt in een digitale versie van het gezicht van een échte presentator, Zhang Zhao. En hoewel ook een ongeoefend oog er niet lang over zal doen om tot de conclusie te komen dat er iets niet helemaal klopt aan die virtuele nieuwslezer, was op de website van Synthesia een korte Engelse tekst invoerde, plofte er na een klein uurtje een video in mijn inbox, waarin presentatrice Anna mijn proefzin voorlas.

Het resultaat was niet perfect, maar wel alweer stukken overtuigender dan de virtuele nieuwslezers van Xinhua News van twee jaar geleden (en Anna kon bij een tweede test ook gewoon Nederlands). Als je kijkt naar hoe snel ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan, kan het niet lang duren voordat de digitale nieuwslezer net zo gewoon wordt als een nieuwslezer van vlees en bloed.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.