— vrijdag 11 juli 2008, 11:34 | 0 reacties, praat mee

Hoge Raad verwerpt beroep Telegraaf

De Hoge Raad heeft bepaald dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) onder voorwaarden journalisten mag afluisteren. De Hoge Raad bevestigt hiermee een uitspraak die het gerechtshof Den Haag uit augustus 2006 deed in een geschil tussen dagblad De Telegraaf en de Nederlandse Staat. Twee journalisten van De Telegraaf schreven in januari 2006 dat geheime informatie van de BVD, de voorloper van de AIVD, terecht was gekomen bij de drugsmaffia. De publicatie van dat artikel was aanleiding voor de AIVD om de twee verslaggevers, Joost de Haas en Bart Mos, af te luisteren en eind 2006 zelfs enige dagen te gijzelen in een poging hun bronnen te achterhalen. De krant spande vervolgens een rechtszaak aan tegen de Staat, omdat de persvrijheid was geschonden. De journalisten mochten worden afgeluisterd, bevestigt nu de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof, omdat dit in het belang was van de nationale veiligheid. Meer bij Rechtspraak.nl.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.