— dinsdag 28 november 2006, 09:01

Hevige reacties na gijzeling journalisten

De gijzeling van de twee Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas leidt tot heftige reacties. Joop Daalmeijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van journalisten (NVJ) is "buitengewoon kwaad en ik erger me dat zo'n rechter-commissaris op eigen kompas vaart. Het Openbaar Ministerie heeft zich juist vrij terughoudend opgesteld." De NVJ gaat vandaag zusterorganisaties inschakelen om de twee journalisten vrij te krijgen en om persvrijheid in Europa weer op de agenda te zetten. "Het is de wereld op zijn kop, misdadigers horen in de gevangenis, journalisten niet," aldus Daalmeijer. Voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren Arendo Joustra zegt in De Telegraaf juist dat de inlichtingendienst AIVD de journalisten dankbaar had moeten zijn, omdat de AIVD niet eens wist dat de stukken op straat lagen. Adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf Kees Lunshof heeft geen goed woord over voor de gijzeling. "Wij zijn buitengewoon verontwaardigd over deze beslissing", benadrukt hij. De Haas en Mos zitten in de gevangenis in Scheveningen. Woensdag beslist de raadkamer of hun gijzeling met twaalf dagen wordt verlengd. Eerder stelde de rechter dat de twee Telegraaf-journalisten te lang zijn afgeluisterd door de AIVD. De dienst probeerde op die manier hun bronnen te achterhalen. Het is ook niet de eerste keer dat journalisten in aanraking komen met justitie. Meer bij het NVJ-dossier Justitie/politie

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.