mgm nvj maart

— dinsdag 14 juni 2011, 16:39 | 2 reacties, praat mee

Hbo-journalist is ook ambitieus

Er waren afgelopen zondagochtend om tien uur meer dan 250 betalende bezoekers naar de bioscoopzaal in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht gekomen. Ze kwamen voor vier korte documentaires, gemaakt door studenten van de School voor Journalistiek hbo’ers dus. De aanwezigen toonden zich na afloop euforisch. Twee regionale omroepen hebben zich al gemeld om de programma’s uit te zenden. Nederland 3 is sterk geïnteresseerd.

Laatste wijziging: 16 juni 2011, 14:14

Cameraman Arjan Kroon (Zembla, Reporter) mailde na afloop: ‘Ongelooflijk, wat een talenten. Ik kom volgend jaar helpen om ze nog beter te laten filmen.’ Martijn Hendriks, studioregisseur bij Studio Sport: ‘Het zijn nog maar studenten, en dan dit al kunnen ’ Er zat een zelf geproduceerde, zelf gedraaide, en zelf gemonteerde film bij over een Koerdische mijnenruimer die beide benen was kwijtgeraakt. En een aangrijpend portret van een voormalige alcoholverslaafde-in-maatpak.

Twee dagen later konden de aanwezigen op de opiniepagina van de Volkskrant (en later op Villamedia) in een stuk van Roelof de Vries lezen dat de Nederlandse kranten en kennelijk ook de omroep wel zonder de hbo-opleidingen journalistiek kunnen. Hij zet de journalistenscholen weg als zinloze instituten waar verkeerde docenten te weinig les geven en waar de lesstof te weinig verdiepend is.

Dat moet voor een aantal hbo-scholen en voor honderden hbo-studenten toch wel heel bitter zijn om te lezen. Werken ze zich heel gemotiveerd drie slagen in de rondte om een door insiders luidkeels geprezen film te maken, en dan komt een zich journalist, schrijver en oud-student van Windesheim noemende criticus hun school en hun opleiding even bij de grond afzagen.

Mijn ervaring op de School voor Journalistiek in Utrecht is anders. Het enthousiasme van de aanwezigen van zondag verbaasde me helemaal niet, ik ben er al aan gewend dat de studenten journalistiek van nu prachtige dingen kunnen maken. De lichting die vorig jaar meedeed aan Campus-Doc (het documentaireproject voor ouderejaars) produceerde een paar onwaarschijnlijk sterke films. Ik heb dit jaar studenten begeleid die kwesties en affaires van tien tot twintig jaar geleden reconstrueerden en analyseerden voor een zomerproject van De Groene dat leidt tot prachtige verhalen en dossiers.

Hetzelfde gold voor portretten van en interviews met mensen die in de oorlog aan ‘de verkeerde kant’ stonden: 21-jarige hbo-studenten begonnen opeens historische boeken te lezen en in archieven naar oorspronkelijke brieven en andere bronnen te zoeken. Het is, kortom, in veel gevallen een bijzonder verrijkende ervaring om met deze jongelui verschillende journalistieke genres te verkennen.

De Vries heeft natuurlijk gelijk dat het helpt als er mensen met praktijkervaring voor de klas staan. Maar dat gebeurt juist al, en dat leidt ook tot resultaten. Bovendien zie je hoe hogescholen hun leerplan aanpassen aan de eisen van de journalistiek van vandaag. Dat gaat soms met pijn gepaard, en soms moeten docenten piepend en knarsend door de bocht, maar het gebeurt en het geeft de journalistenopleiding nieuw elan.

Vanzelfsprekend is het een zegen dat er ook steeds meer universitaire masteropleidingen komen voor dit mooie vak. Daar komen voortreffelijke stagiaires vandaan. Het werd ook hoog tijd dat in Nederland de journalistieke opleiding over de universitaire drempel heen kwam. De meeste omringende landen waren ons al voorgegaan.

Ik mocht vorig jaar ook een groep masterstudenten van de UvA begeleiden bij een filmproject. Wat me vooral opviel, was de grote overeenkomst in ambitie en motivatie met de hbo-studenten. De journalistiek moet niet somberen, maar blij zijn met zoveel aanstormend, ambitieus talent.

En Roelof de Vries? Zijn redenering vroeger gaven ze in Zwolle diploma’s weg, tegenwoordig klagen de studenten over hun onderwijs, dus kan de journalistiek wel zonder hbo-opleidingen deugt niet. Het is het soort redenering dat Marcel van Dam ooit typeerde als: ik pas in mijn jas, mijn jas past in mijn tas, dus ik pas in mijn tas.

Roelof moet komend seizoen maar eens bij het Campus-Doc-festival komen kijken. Ik beloof hem een prachtige zondagochtend.

De auteur was programmamaker (Andere Tijden, De Oorlog) en is publicist en lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Olivier, 14 juni 2011, 21:58

Dat heeft de oude meester mooi gezegd! En hij heeft volkomen gelijk. Wat een geklets. Er komen mensen van de post doc-opleidingen en andere universiteiten die geen knip voor de neus waard zijn als ze op een redactie aan de slag gaan en andersom leveren - zoals Ad laat zien - HBO-opleidingen geweldige mensen af. Het gaat volgens mij helemaal niet om welk papiertje je hebt. Een goede journalist heeft die opleiding alleen maar nodig als duwtje in de richting. Als je echt in dit mooie vak wil slagen, trek je vooral niks van wat types als Roelof de Vries zeggen. Trek je eigenlijk alleen wat aan van mensen als Ad van Liempt. De rest heeft veel praatjes, maar zegt eigenlijk weinig en heeft woorden nooit in daden omgezet.

pieter buss, 15 juni 2011, 20:16

Even een paar korte reacties op deze discussie:

Allereerst in de richting van Ad van Liempt. Een aantal frases kan ik totaal niet volgen. Dat er prachtige films zijn gepresenteerd in het Louis Hartlooper Complex zal best. Maar de vraag die je je hierbij moet stellen, is: in hoeverre zijn deze talenten een juiste afspiegeling van de hbo-studenten journalistiek? Dat is een. Ten tweede begrijp ik absoluut niet wat een slechte opleiding (even kort door de bocht gezegd de conclusie van Roelof de Vries) zegt over een student. Waarom zou je als journalist in wording verbitterd zijn door de ingezonden brief van Roelof de Vries? Denk dat 99 procent zich er juist in kan vinden. Talent zit in je of niet. Probleem is dat alleen dat ook veel niet-getalenteerden moeiteloos door de opleiding stromen en dan opeens moeten concluderen dat ze totaal niet geschikt zijn voor het vak, met belangst kampen (hoe is het mogelijk?) en van ethiek geen kaas hebben gegeten. 
Overigens getuigt de manier waarop u over De Vries spreekt (een zich journalist NOEMENDE oud-student Windesheim) van arrogantie en weinig respect, maar dat terzijde.

Dan een korte reactie op Oliviers verhaal: tuurlijk leveren hbo-opleidingen ook prima mensen af. Maar vraag is wederom: is dat de verdienste van de opleiding, of heeft die student simpelweg talent, en verloochent dat talent zich niet. Ik neig sterk naar het laatste. Welke daden bedoelt u eigenlijk? Ben benieuwd.

Met groet, Pieter Buss

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.