‘Actualiteitenprogramma’s te selectief’

Opnieuw levert de topman van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Henk Hagoort kritiek op de actualiteitenrubrieken. Was het eerst dat de verschillende programma's te veel op elkaar zouden lijken ('drie keer de Volkskrant') - nu vindt Hagoort dat Nova, Netwerk en EenVandaag berichten voor een selectieve groep. De actualiteitenrubrieken zouden zich meer moeten inspannen om ook Telegraaf-lezers en mensen die op Wilders of Verdonk stemmen te bedienen. Hagoort constateert dat de bijna 30 procent 'buitenstaanders' kijken naar programma's als Hart van Nederland (SBS6) en De Wereld Draait Door, maar niet naar actualiteitenprogramma's op Nederland 1, 2 en 3. Op redacties werken weinig mensen uit die groep en "De Telegraaf is er niet de meest gelezen krant". De hoofdredacteuren van Nova, Netwerk en EenVandaag zeggen zich nauwelijks te herkennen in Hagoorts kritiek. Meer bij Trouw
Praat mee
6 reacties
Pauline, 16 oktober 2008, 17:07
Ik vind het heel jammer dat Hagoort opnieuw deze borrelpraat verkondigt, zonder enige onderbouwing.
W. Diersl, 17 oktober 2008, 07:44
Bovendien, de Telegraaf liegt bijvoorbeeld nogal vaak. Moet de publieke omroep dat nu ook gaan doen? De heer Hagoort begrijpt het wezen van de journalistiek niet goed lijkt het.
Pauline, 17 oktober 2008, 09:05
Overigens: zie mijn weblog bij EenVandaag als reactie op Hagoort (klik op m’n naam voor de link)
S., 17 oktober 2008, 11:14
Het is te schansdalig voor woorden dat een topstuk van de publieke omroep wederom zijn eigen mensen loopt af te vallen, zonder dat er ook enige nuance in zijn uitspraken over diversiteit van onderwerpen in de programmering te bespeuren is.
George Simpson, 20 oktober 2008, 21:24
Hagoort trapt op zere teentjes blijkbaar. Het entameren van louter een discussie is waarschijnlijk niet het doel geweest van de kritiek van Hagoort. Hij meent het echt! En het is natuurlijk de vraag of hij feitelijk gelijk heeft. Zijn de actualiteitenrubrieken 3 x de Volkskrant? Bedoeld hij hiermee trouwens 3 x links of 3 x dezelfde inhoud? Natuurlijk moeten de actualiteitenrubrieken er voor iedereen zijn. Het mag niet zo zijn dat louter mensen ter linker zijde van Balkenende zich in de inhoud herkennen.
Hoe dan ook.. Het zou in het licht van deze discussie zin hebben de actualiteitenrubrieken de komende tijd eens expliciet te volgen. Aan welke thema’s besteden ze aandacht? Welke keuzes worden er gemaakt? Wordt in de reportages een mening gebezigd? Zijn ze journalistiek genoeg? Om vervolgens daarna de vraag te kunnen beantwoorden: Maken ze de hoge geldbedragen waar die belastingbetalers (veelal indirect) in de actualiteitenrubrieken steken?
Nieuwsconsumente, 24 oktober 2008, 19:37
Selectieve groep: hoe komt hij erbij? Werd het maar eens echt selecter. Nu heb ik vaak een teleurgesteld gevoel als ik naar alle drie de programma’s heb gekeken, omdat er veel te weinig op achtergronden van het nieuws wordt ingegaan. Zelden wordt er scherp geïnterviewd. Deze programma’s zijn allemaal bezig om zichzelf in hoog tempo voor de echte nieuwsconsument overbodig te maken door het lage niveau aan écht nieuws. Er wordt meestal uitsluitend aan beeldvorming gedaan, zoals Van Jole vorige week terecht in zijn column betoogde.