Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 31 juli 2020, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Hackers kraakten Oost-Europese nieuwssites om nepnieuws over NAVO te plaatsen

© AFP / Robert Atanasovski

Hackers hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk ingebroken bij Oost-Europese nieuwswebsites om daar desinformatie te publiceren over de NAVO. De computercriminelen plaatsten door henzelf gefabriceerde nieuwsberichten over de intergouvernmentele organisatie die ze vervolgens in grote getale op sociale media pushten, voordat de getroffen nieuwsmedia de berichten konden verwijderen.

Dat stelt het beveilingsbedrijf FireEye in een rapport dat de naam Ghostwriter draagt. Volgens het bedrijf werd op deze wijze voor het eerst nepnieuws verspreid in maart 2017 met als doel de NAVO en de Amerikaanse troepen in Polen en de Baltische Staten te ondermijnen. De hackers verschaften zich toegang tot de websites door het content management systeem van de websites te kraken.

De cybercriminelen richtten zich met name op nieuwswebsites in Polen en Litouwen, schrijft Wired. In de artikelen schreven ze onder andere over agressie bij militairen, stelden ze dat NAVO-soldaten het coronavirus verspreiden en schreven ze dat de NAVO een invasie op het Oost-Europese land Belarus aan het voorbereiden waren.

De verhalen werden onder andere verspreid op de Litouwse website Kas Vyksta en op The Baltic Times en The Baltic Course. Meer bij de BBC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.