website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

GPD-archief in archief van Persmuseum

Dolf Rogmans — Geplaatst in dagblad op woensdag 17 februari 2016, 10:21

Hans Gertsen in het archief van het Persmuseum.

Hans Gertsen in het archief van het Persmuseum.

Nieuws

Het archief van de eind 2012 opgeheven persdienst GPD is van 17 verhuisdozen teruggebracht tot 59 bruine archiefdozen. Die zijn nu netjes opgeborgen in het immense archief van het Persmuseum dat is ondergebracht in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Dat meldt oud GPD-journalist Hans Gertsen via Facebook. Hij besteedde 20 ochtenden aan het overplaatsen en ordenen van de inhoud. Uiteindelijk past de 75 jaar geschiedenis van de GPD op pakweg zeven strekkende meter archiefkast.

Gertsen: ‘Wat je er niet in terugvindt zijn de goede herinneringen van de vele oud-GPD-ers, verhalen over lief en leed, over daverende primeurs, over vriendschappen voor het leven en over collega’s waar je mee hebt mogen samenwerken.’

Wat er wel in de dozen zit? De verslagen, agenda’s en rapporten van de redactieraad, de redactiecommissie en de ondernemingsraad van de GPD. Die zijn kort na de opheffing geordend door oud GPD-journalist Carel Goseling.

Later zijn daar het directie-archief en de verslagen van bestuursvergaderingen en bijeenkomsten van het college van hoofdredacteuren bijgevoegd. Plus de personeelsdossiers. Daar heeft Gertsen de afgelopen weken een keus uit gemaakt wat bewaard wordt.

Voormalige directeur Luut Stallinga heeft rond de opheffing van de GPD met het Persmuseum de afspraak gemaakt dat informatie 5 jaar na dato openbaar mag worden. De bestuursnotulen over de opheffing en de discussies daaromtrent komt daarmee eind 2017 vrij.

Waar het uiteindelijk om ging bij de GPD, verhalen en foto’s, daar is minder van over. Voor het foto-archief bleek geen interesse en dat is na de opheffing meteen weggegooid. Hetzelfde geldt voor het tekst-archief. Daarvan was alleen een deel beschikbaar. Het papieren archief en verhalen bewaard op micro fiches waren al eerder vernietigd. Uiteindelijk is hetzelfde gebeurd met het elektronische archief.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. J.C. Roodenburg, 18 februari 2016, 14:56

    Had beter gekund. Misschien dat deelnemende kranten van de GPD nog in hun archieven verhalen (of foto’s) hebben staan.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.