— woensdag 13 februari 2019, 15:14 | 1 reactie, praat mee

Recensie: Google heeft goud in handen met Live Transcribe

Beeld: Pixabay

Aan transcriptie-apps geen gebrek, maar een app die het Nederlandse gesproken woord live omzet in geschreven tekst was er nog niet. Tot nu. Met Live Transcribe heeft Google goud in handen. Mits de internetreus nog wat ontbrekende functies toevoegt. Laatste wijziging: 14 februari 2019, 11:09

Live Transcribe doet precies wat het belooft: de app transcribeert dat wat je zegt in realtime naar tekst. De app oogt simpel en is dat gelukkig ook. Zodra je hem na het downloaden start, begint Live Transcribe direct met luisteren. Alles wat je zegt verschijnt in grote letters in beeld. Soms inclusief interpunctie, al zijn daar nog wel wat dingen te verbeteren.

Google richt zich met de app - vooralsnog alleen beschikbaar op Android-toestellen -  primair op de doven en slechthorenden. Zij moeten zich beter verstaanbaar kunnen maken met de transcripties. Maar er zijn natuurlijk legio andere toepassingen te bedenken, waaronder het uitwerken van interviewbandjes voor journalisten.

Voor dat laatste mist Live Transcribe echter nog twee belangrijkste functies. De app werkt alleen wanneer hij verbonden is met internet en neemt zelf geen audio op, wat bij interviews wel belangrijk is als backup. Er is ook geen exportfunctie, waarmee je een transcriptie naar jezelf kunt mailen of kunt opslaan in de cloud. Dat laatste is volgens woordvoerder Rachid Finge nu al een veelgevraagde wens.

Of die toevoeging er ook echt komt, is niet bekend. Het is te hopen van wel. Want van de diensten die het gesproken woord omzetten in tekst die Villamedia de afgelopen jaren testte was er tot nu toe geen zo accuraat als Live Transcribe. En ja, ook Google’s transcriptie-algoritme zit er weleens naast. Maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Google Live Transcribe is gratis te gebruiken, maar zoals gezegd vooralsnog alleen op toestellen die gebruik maken van het Android-besturingssysteem.

Bekijk meer van

Google Live Transcribe

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

quistpr, 14 februari 2019, 11:53

Werkt mooi. Exporteren kan wel, maar via een omweg. Maak een schermafbeelding laat office lens (app) de tekst converteren. Werkt als een jekko.  Rene Quist

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.