noodfonds

— donderdag 25 februari 2010, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Gevoelige passage uit tv interview WA

Dat prins Willem-Alexander eenmaal koning het moeilijk zou kunnen hebben met het tekenen van een wet die de doodstraf in Nederland invoert, is in 1997 uit een tv-interview met de kroonprins geschrapt. Dat schrijven Jan Hoedeman en Remco Meijer in het boek ‘Willem IV. Van prins tot koning’ dat vandaag uitkomt.

In 1997 gaf de prins een interview aan Paul Witteman, toen in dienst bij Nova. Zo rond de dertigste verjaardag van de prins leek het de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) een goed idee Willem-Alexander wat meer profiel te geven in een groter interview.

De auteurs beschrijven in het boek de toedracht rond het interview. Zo was Willem-Alexander erg zenuwachtig en werden de opnamen over twee dagen uitgesmeerd.

Uiteindelijk werd uit de versie die de makers, Ad van Liempt en Paul Witteman, voorgelegden aan de RVD een passage van 12 seconden geschrapt. Dat feit is door Nova tijdens een persconferentie over het interview destijds ook gemeld. Onbekend bleef waarover de passage ging.

Volgens de auteurs moest de gewraakte zin eruit op last van toenmalig premier Wim Kok, omdat hij vreesde de dinsdag daarop in de Tweede Kamer te moeten uitleggen waarom iemand die mogelijk weigert wetten te tekenen wel koning kan worden.

Op de vraag op welke onderwerpen hij het moeilijk zou hebben, zei Willem-Alexander volgens de transcriptie van de band: ‘Ik zou mij kunnen voorstellen dat de doodstraf zo’n onderwerp is’.

In een verklaring over de passages in het boek laat de RVD nu weten: ‘De vraagstelling was er één die via oplossing van de Belgische koning Boudewijn bij de abortus op dit antwoord terecht kwam. Bij de beantwoording is de prins begonnen met te stellen dat dat in de Nederlandse constitutionele verhoudingen überhaupt niet mogelijk was. Maar als er dan toch een onderwerp zou zijn, dan was dat de (her)invoering van de doodstraf. Ministerpresident Kok heeft dat destijds niet verwijderd omdat hij het er niet mee eens was, maar omdat de regering vond dat de prins geen vragen moest beantwoorden over een periode waarin hij zich niet bevond, nl. die van het koningschap.’

Overigens heeft koningin Juliana in de jaren ’50 geweigerd een aantal doodvonnissen te tekenen uitgesproken tegen oorlogsmisdadigers.

Lees het artikel ‘De regie van een prinselijk interview’ in Villamedia magazine van vrijdag 26 februari.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.