— maandag 5 februari 2018, 12:22 | 0 reacties, praat mee

Gemengde reacties op transgendergrap Voetbal Inside

René/Renate van der Gijp | Voetbal Inside / RTL Nederland

RTL Nederland heeft aangekondigd met de makers van Voetbal Inside te gaan praten over de grappen die in het programma werden gemaakt over VTM-journalist Bo Van Spilbeeck. Er zijn inmiddels ook Kamervragen gesteld en op sociale media werd geklaagd over de grappen ten koste van transgenders, maar er zijn ook geluiden niet door te slaan.

René van der Gijp droeg in het programma een pruik en kondigde aan als ‘Renate’ door het leven te gaan. Vorige toonde VTM-journalist Van Spilbeeck zich voor het eerst als vrouw, waar Voetbal Inside op aanhaakte.

Er was meteen ophef over de grap en de uitspraak van Johan Derksen dat hij transgenders maar raar vindt. D66 stelde Kamervragen, voetbaldbond KNVB herhaalde dat er meer begrip voor zogeheten lhbt-sporters moet komen en voetballer Memphis Depay verbaasde zich dat dit uitgezonden werd.

Eind vorig jaar stelde Van der Gijp dat hij uit de boel in de maling nemen lol haalt. Toen stonden klachten over vermeend homofobe uitspraken in de uitzending centraal.

Johan Derksen vindt alle kritiek overtrokken en staat nog steeds achter de grap. Ook waarschuwt hij RTL zich niet met de inhoud van het programma te bemoeien. In De Telegraaf zegt hij: “Maar of je het nou leuk vindt, smakeloos, of wat dan ook… het is ons programma. Ik zit niet echt te wachten op een zedenpreek van RTL.”

Er werd op sociale media ook opgeroepen tot een adverteerdersboycot, maar er zijn ook tegengeluiden. AD-columnist Hugo Borst zegt dat smaken verschillen en dat wegzappen bij programma’s die je afschuwelijk vindt een prima oplossing is. “Dan kijk je gewoon niet. Ik doe het wel, ik ben dol op de plaaggeest en de provocateur. Meestal zijn ze namelijk heel grappig”, aldus Borst.

Het verbieden van grappen maakt Nederland niet minder homofoob, stelt Borst. “In een vrij land verbied je moord, diefstal en seksueel misbruik, maar foute grappen toch niet?”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.