— maandag 26 juli 2021, 08:30 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf Eddy Posthuma de Boer (90) overleden

Eddy Postuma de Boer in 2017 - © Dirk Hol / ANP

Fotograaf Eddy Posthuma de Boer is zondag op 90-jartige leeftijd in het AMC in Amsterdam overleden. Hij is rustig ingeslapen, aldus zijn familie. Posthuma de Boer wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse fotografen.

Hij begon zijn lange carrière in 1948 als foto-assistent bij persbureau ANP. Daarna werkte hij voor verschillende kranten en weekbladen. Zo maakte hij foto’s voor Het Parool, de Volkskrant, Time-Life, KRO-Studio, Avenue, Holland Herald en Sabena-Revue. Naast zijn werk voor verschillende media maakte hij ook veel vrij werk.

Samen met Ed van der Elsken en Johan van der Keuken hoorde hij tot de belangrijkste naoorlogse Nederlandse fotografen. Zijn werk bracht hem naar meer dan 85 landen, waar hij niet alleen historische gebeurtenissen vastlegde, maar ook het gewone leven op straat. Hij legde het dagelijkse leven in Amsterdam vast en fotografeerde bijvoorbeeld in 1959 op de markt een jongetje dat erg mooi kon zingen. Het bleek Andre Hazes te zijn.

Posthuma de Boer volgde onder meer de opkomst van de jongerencultuur met de jazz- en rock-‘n-rollmuziek. Hij maakte ook veel portretten van beroemde schrijvers en muzikanten. Sinds de jaren 60 had hij tientallen tentoonstellingen. Vorig jaar was er nog een tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag. Daar waren vooral foto’s uit de jaren 50, 60 en 70 te zien. Meer bij de NOS / Trouw / NU.nl / de Volkskrant / NRC / Het Parool

Bekijk meer van

Eddy Posthuma de Boer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.