— maandag 17 oktober 2016, 12:09 | 0 reacties, praat mee

Forse gevangenisstraf dreigt voor Amerikaanse documentairemaakster

Er wordt al sinds de eerste plannen tegen de 'Dakota Access Pipeline' gedemonstreerd | Shawn Thew / EPA

UPDATE In de Verenigde Staten wordt de prijswinnende documentairemaakster Deia Schlosberg bedreigd met een gevangenisstraf van tot mogelijk 45 jaar, nadat ze in het kader van een nieuwe documentaire een verboden terrein had betreden.

Schlosberg volgde demonstranten tegen een omstreden oliepijplijn-in-aanbouw in Dakota, die bij de stad Walhalla in Noord-Dakota een omheining doorbraken. Arrestaties volgden, maar nu wordt de documentairemaakster beschuldigd van zware misdaad: onder meer poging tot diefstal van een nutsvoorziening en samenzwering om een publieke dienst te vernielen.

In theorie kan de documentairemaakster tot 45 jaar gevangenisstraf krijgen opgelegd. Schlosberg won in 2014 nog een Emmy Award won voor de documentaire ‘Backyard’ rond fracking, het omstreden proces van gaswinning. De huidige documentaire draait rond een controversiële pijplijn en het winnen van olie uit teerzand - dat net als fracking met flinke risico’s voor het milieu gepaard gaat.

Schlosberg bedankte via Facebook alle medestanders die in de afgelopen dagen tegen haar arrestatie hebben geprotesteerd.

De autoriteiten in Dakota willen niet op de zaak reageren, maar de documentairemaakster krijgt uit diverse kringen bijval, van zangers tot acteurs. De meest opmerkelijke steunbetuiging komt vna klokkenluider Edward Snowden, die wrang constateert dat hem ‘slechts 30 jaar’ gevangenis wacht.

Het is nog onduidelijk wanneer de zaak tegen Schlosberg begint. In september besloot de openbaar aanklager in Noord-Dakota om een andere journaliste, Amy Goodman, te vervolgen voor het misdrijf van het wederrechtelijk betreden van een terrein waarover de zogeheten Dakota Access Pipeline loopt. Goodman sprak met indianen die protesteren tegen de pijplijn die over hun historische grondgebied en begraafplaatsen loopt.

Goodman kan een gevangenisstraf en boete opgelegd krijgen. Binnen de Amerikaanse media wordt de stap van Noord-Dakota om de journaliste te vervolgen een klap voor de persvrijheid genoemd.

 

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.