mgm nvj maart

— maandag 17 oktober 2016, 12:09 | 0 reacties, praat mee

Forse gevangenisstraf dreigt voor Amerikaanse documentairemaakster

Forse gevangenisstraf dreigt voor Amerikaanse documentairemaakster
Er wordt al sinds de eerste plannen tegen de 'Dakota Access Pipeline' gedemonstreerd | Shawn Thew / EPA

UPDATE In de Verenigde Staten wordt de prijswinnende documentairemaakster Deia Schlosberg bedreigd met een gevangenisstraf van tot mogelijk 45 jaar, nadat ze in het kader van een nieuwe documentaire een verboden terrein had betreden. Laatste wijziging: 17 oktober 2016, 14:11

Schlosberg volgde demonstranten tegen een omstreden oliepijplijn-in-aanbouw in Dakota, die bij de stad Walhalla in Noord-Dakota een omheining doorbraken. Arrestaties volgden, maar nu wordt de documentairemaakster beschuldigd van zware misdaad: onder meer poging tot diefstal van een nutsvoorziening en samenzwering om een publieke dienst te vernielen.

In theorie kan de documentairemaakster tot 45 jaar gevangenisstraf krijgen opgelegd. Schlosberg won in 2014 nog een Emmy Award won voor de documentaire ‘Backyard’ rond fracking, het omstreden proces van gaswinning. De huidige documentaire draait rond een controversiële pijplijn en het winnen van olie uit teerzand - dat net als fracking met flinke risico’s voor het milieu gepaard gaat.

Schlosberg bedankte via Facebook alle medestanders die in de afgelopen dagen tegen haar arrestatie hebben geprotesteerd.

De autoriteiten in Dakota willen niet op de zaak reageren, maar de documentairemaakster krijgt uit diverse kringen bijval, van zangers tot acteurs. De meest opmerkelijke steunbetuiging komt vna klokkenluider Edward Snowden, die wrang constateert dat hem ‘slechts 30 jaar’ gevangenis wacht.

Het is nog onduidelijk wanneer de zaak tegen Schlosberg begint. In september besloot de openbaar aanklager in Noord-Dakota om een andere journaliste, Amy Goodman, te vervolgen voor het misdrijf van het wederrechtelijk betreden van een terrein waarover de zogeheten Dakota Access Pipeline loopt. Goodman sprak met indianen die protesteren tegen de pijplijn die over hun historische grondgebied en begraafplaatsen loopt.

Goodman kan een gevangenisstraf en boete opgelegd krijgen. Binnen de Amerikaanse media wordt de stap van Noord-Dakota om de journaliste te vervolgen een klap voor de persvrijheid genoemd.

 

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.