website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Floris-Jan van Luyn wint Publieksprijs Meestervertellers 2018

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op vrijdag 8 maart 2019, 11:43

Nieuws Floris-Jan van Luyn heeft met 'The Bastard', een documentaire over een Friese fietsenmaker en een Ethiopische gevangene die halfbroers blijken te zijn, de publieksprijs Meestervertellers 2018 gewonnen.

Uit meer dan 150 producties gekozen door onze redactie van journalisten zijn de beste Vlaamse en Nederlandse verhalende producties van het afgelopen jaar uitgekozen. Met de prijs zet de Stichting Verhalende Journalistiek verhalen in het zonnetje waarin de maker zijn of haar thema en personages met literaire stijlmiddelen, originaliteit en emotie tot leven weet te brengen.

Volgens de jury balanceert het verhaal “tussen een spannend jongensboek en een familiekroniek. Een roman zoals je die niet kan bedenken”. Met de documentaire The Bastard ontrafelt Floris-Jan van Luyn op meeslepende wijze een verhaal van een familie, die worstelt met een erfenis: de zoektocht naar identiteit, erkenning en verwantschap. Een gelaagde film die haar publiek meeneemt naar Friesland, Ethiopië en Zuid-Afrika. “The Bastard laat zien hoe beslissingen die meer dan een halve eeuw geleden zijn genomen nog generaties doorwerken, en toont ook hoe complex de onderliggende redenen kunnen zijn. We zien hoe zoons een schild opbouwen, terwijl een vader zijn schild voor het eerst laat zakken. Iedereen heeft z’n eigen referentiekader, z’n eigen werkelijkheid en dat wordt niet onder de mat gepoetst.”

De winnende productie en de negen andere genomineerden zijn terug te vinden op de site van Stichting Verhalende Journalistiek

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.