mgm nvj maart

— vrijdag 21 september 2012, 09:43 | 1 reactie, praat mee

Europees onderzoek naar persvrijheid

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) zal de komende maanden een strategie schrijven hoe de EU haar taak als pleitbezorger van vrije media het best kan invullen. Ze is door het Europees Parlement benoemd tot rapporteur Persvrijheid. "Democratieën kunnen niet functioneren of voortbestaan zonder persvrijheid. Het is een essentieel onderdeel van democratische samenlevingen en een voorwaarde voor het garanderen van aansprakelijkheid en transparantie van het openbaar bestuur. De uitwisseling van ideeën, onderzoeks-journalistiek en levendige maatschappelijke debatten bestendigen en herdefiniëren burgerrechten en vrijheden." Laatste wijziging: 21 september 2012, 13:44

De EU kan haar rol in de strijd voor persvrijheid slechts geloofwaardig vervullen als het eigen huis op orde is, stelt Schaake. Incidenten in enkele Europese lidstaten, zoals in Hongarije en Italië tonen aan dat pers- en mediavrijheid nooit vanzelfsprekend zijn en constante waakzaamheid is geboden. “De aandacht mag, ook binnen Europa, niet verslappen.”

Schaake denkt dat ze vijf maanden nodig heeft om het rapport ‘Freedom of the Press and the Media in the World’. Ze richt zich op de traditionele rol en kracht van onafhankelijke media, maar wil ook de invloed van nieuwe media en technologie op vrije meningsuiting en nieuwsgaring onderzoeken. Iedereen kan meedenken. Via een werkdocument op internet hoopt Schaake zoveel mogelijk ideeën bij mensen los te krijgen en in haar rapport te verwerken. Deze manier van open samenwerking tussen burger en politicus heeft volgens Schaake de toekomst. “Via internet kunnen mensen uit de hele wereld hun ervaringen delen. Daar wordt het rapport niet alleen beter van, maar ook breder gedragen.” 

Bekijk meer van

Europa

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Philip Dröge, 27 september 2012, 17:29

Daar heeft ze maanden voor nodig? Eenvoudig:
- elke vorm van inbreuk van de persvrijheid door en lidstaat bestraffen met grote boetes. Regeringsleiders persoonlijk aansprakelijk stellen voor inbreuken, eventueel te bestraffen met gevangenis of boetes. Geen immuniteit.
- één allesomvattende liberale wob voor alle EU-lidstaten invoeren en stringent handhaven. Overtredingen door ambtenaren en politici persoonlijk strafbaar stellen, net als in de VS.
- persvrijheid bij staten buiten de EU op de agenda zetten en bespreken. Pressiemiddelen zijn er niet.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.