mgm nvj maart

— dinsdag 10 mei 2011, 15:25 | 0 reacties, praat mee

EenVandaag weggejaagd uit Ingolstadt

De Duitse journalistenbond neemt het hinderen van twee Nederlandse journalisten bij het maken van een verslag over oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber in Ingolstadt hoog op. Dat zegt Michael Klehm, secretaris van de Duitse bond DJV. Hij gaat een klacht indienen bij de politie in Ingolstadt. Deze viel twee journalisten, Erik Bootsman en cameraman Michael Ballak van EenVandaag, lastig toen zij filmden bij het huis van Faber en in de hal van het ziekenhuis waar hij lag. Laatste wijziging: 11 mei 2011, 18:57

Faber is de Nederlandse SS-er tegen wie vorig jaar november een Europees arestatiebevel werd uitgevaardigd. Gisteren werd bekend dat Faber thuis door een rechter is gehoord over de formele, procedurele vraag of hij wil meewerken. Hij heeft bedankt. In Nederland moet Faber levenslang uitzitten voor de moord op 22 mensen tijdens de oorlog.

Klehm stelt dat in beide gevallen volgens hem de twee geen enkele wet vertraden en dat voor zover Klehm bekend, de twee ook niet door de politie is aangezegd dat zij een wet overtraden.

Bootsman en Ballak filmden donderdag en vrijdag 28 en 29 april 2011 in Ingolstadt, de Beierse plaats waar Klaas Carel Faber al ruim 40 jaar woont. Bootsman: ‘Ik voelde me behoorlijk geintimideerd. Ik had bovendien geen zin mijn materiaal kwijt te raken en zo de uitzending te missen.

Faber is de afgelopen twee jaar al vaker door tv-ploegen bezocht, onder andere door Arnold Karskens, die Faber buiten wist aan te spreken, maar geen verklaring van hem kreeg. Karskens werd ongemoeid gelaten.

Bootsman ging in discussie met de politiemannen en zei hen, dat zij een oorlogsmisdadiger hielpen. De politiemernsen erkenden dat wel volgens Bootsman, maar zeiden dat zij niet anders konden. Donderdag nam de poltiie ook nog kort de camera af van de twee, maar gaf hem weer terug. Daarna dwong de politie Bootsman en Ballak de stad uit te rijden.

Vooral dat laatste wekt grote verbazing bij Michael Klehm. Hij benadrukt dat er ook in Duitsland persvrijheid is, en dat overdag filmen op straat, waar op dat moment zelfs niemand anders liep, volledig binnen de wet is, zeker als het om een zaak als deze gaat.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.