persveilig seminar

— maandag 21 februari 2022, 12:57 | 0 reacties, praat mee

Discussie over stage lopen bij omstreden uitgeverij

Gebouwen van de Hanzehogeschool op de Zernike Campus in Groningen. - © Niels Akkerman / ProNews

Het is bij de Hanzehogeschool Groningen mogelijk stage te lopen bij de omstreden ultraconservatieve uitgeverij De Blauwe Tijger, meldt Dagblad van Het Noorden. De Blauwe Tijger werd in 2020 genoemd in het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) als zijnde een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën en die geld doneert aan een boerenactiegroep.

Dagblad van Het Noorden meldt dat er inmiddels een student van de opleiding communicatie van de Hanzehogeschool stage loopt bij de Blauwe Tijger. Een tweede student heeft inmiddels afgezien van afstuderen bij de uitgeverij.

De Hanzehogeschool stelt dat zolang een organisatie niet bij wet verboden is, het de studenten vrij staat om stage te lopen waar zij willen. “Vanuit de opleiding wordt bij elke stageopdracht getoetst op basis van opleidingsinhoudelijke criteria. Deze stageopdracht voldoet aan deze criteria. Gezien het specifieke profiel van deze organisatie is er vanuit de opleiding voor de start van de stage een gesprek gevoerd met de student over het soort organisatie, hun activiteiten en de mogelijke consequenties voor hun latere carrière, ” zo is te lezen in een verklaring van de Hanzehogeschool.

Journalist en wetenschapper Chris Aalberts, die zich verdiept in Forum voor Democratie en extreemrechts, noemt de uitgeverij staatsgevaarlijk. “De Hanze moet zich niet afficheren met organisaties die de schijn wekken de rechtstaat niet te respecteren. Doe je dat wel, dan normaliseer je de Blauwe Tijger.”

Universitair docent Léonie de Jonge van de RUG, die populisme, radicaal-rechts en extreemrechtse politiek onderzoekt, reageert geschokt op de houding van de school. “Dit is kwalijk, want de Blauwe Tijger is niet zomaar een uitgeverij. De Blauwe Tijger ondermijnt de democratie en de Hanzehogeschool weet toch dat er zonder democratie geen kennisinstelling als de Hanze zou bestaan?” Ze vraagt zich af of De Hanze een stage bij een geradicaliseerde moskee ook onder de vrije keuze van de student schaart. “De Hanze maakt zich er gemakkelijk van af, door de verantwoordelijkheid bij de individuele student te leggen, terwijl de Hanze een onderwijsinstelling is met een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”  / DvhN II

Bekijk meer van

Hanzehogeschool Blauwe Tijger

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.