Discussie over stage lopen bij omstreden uitgeverij

Het is bij de Hanzehogeschool Groningen mogelijk stage te lopen bij de omstreden ultraconservatieve uitgeverij De Blauwe Tijger, meldt Dagblad van Het Noorden. De Blauwe Tijger werd in 2020 genoemd in het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) als zijnde een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën en die geld doneert aan een boerenactiegroep.
Dagblad van Het Noorden meldt dat er inmiddels een student van de opleiding communicatie van de Hanzehogeschool stage loopt bij de Blauwe Tijger. Een tweede student heeft inmiddels afgezien van afstuderen bij de uitgeverij.
De Hanzehogeschool stelt dat zolang een organisatie niet bij wet verboden is, het de studenten vrij staat om stage te lopen waar zij willen. “Vanuit de opleiding wordt bij elke stageopdracht getoetst op basis van opleidingsinhoudelijke criteria. Deze stageopdracht voldoet aan deze criteria. Gezien het specifieke profiel van deze organisatie is er vanuit de opleiding voor de start van de stage een gesprek gevoerd met de student over het soort organisatie, hun activiteiten en de mogelijke consequenties voor hun latere carrière, ” zo is te lezen in een verklaring van de Hanzehogeschool.
Journalist en wetenschapper Chris Aalberts, die zich verdiept in Forum voor Democratie en extreemrechts, noemt de uitgeverij staatsgevaarlijk. “De Hanze moet zich niet afficheren met organisaties die de schijn wekken de rechtstaat niet te respecteren. Doe je dat wel, dan normaliseer je de Blauwe Tijger.”
Universitair docent Léonie de Jonge van de RUG, die populisme, radicaal-rechts en extreemrechtse politiek onderzoekt, reageert geschokt op de houding van de school. “Dit is kwalijk, want de Blauwe Tijger is niet zomaar een uitgeverij. De Blauwe Tijger ondermijnt de democratie en de Hanzehogeschool weet toch dat er zonder democratie geen kennisinstelling als de Hanze zou bestaan?” Ze vraagt zich af of De Hanze een stage bij een geradicaliseerde moskee ook onder de vrije keuze van de student schaart. “De Hanze maakt zich er gemakkelijk van af, door de verantwoordelijkheid bij de individuele student te leggen, terwijl de Hanze een onderwijsinstelling is met een maatschappelijke verantwoordelijkheid.” / DvhN II
Praat mee