— vrijdag 24 januari 2014, 14:20 | 4 reacties, praat mee

Mysterie

‘Radio is the last magic there is in life.’ Valerie ­­Geller, schrijfster van ‘Creating Powerful Radio’, zegt het goed: ‘Radio is just magical. There is nowhere else in the world where if you feel alone, or depressed or isolated and suddenly you hit a button you’re no longer alone’. Mooie woorden en totaal niet overdreven. Het is ongelofelijk wat radio kan doen.

Laatste wijziging: 1 april 2014, 13:00

Gisteren kwam er op een bijeenkomst een man op mij af. Hij stak zijn handen uit, pakte mijn beide handen vast, keek mij indringend aan en zei: ‘Mag ik je van harte welkom heten op mijn zender Radio 1? En ik zal je niet vragen of je het leuk vindt, wat dat spat er vanaf…’ Geweldig. Dat een luisteraar zó blij is en dat hij zó verknocht is aan zijn radio dat hij de zender waar hij naar luistert zíjn zender noemt? Ik leef hier helemaal van op. Maar zoals in alle sprookjes ligt er een heks of boze tovenaar op de loer. Of eigenlijk: een eenogig monster: de studio-webcam. Wanneer, waarom en wie heeft bedacht om camera’s in een radiostudio op te hangen? Bij BNR beleefde ik mijn eerste momenten al met zo’n ding. Bij de NOS is het leed ook geschied. Vreselijk. Het haalt de illusie van radio in één klap weg. De eerste die ermee begon in ons land was Veronica. Op de televisie kon je daar radio dj’s zien. En in België was er Radio Donna, daar keek ik wel eens naar. Toen was het nieuw en grappig. Hé, kijk eens: een radiomaker in beeld. Maar ja dat is muziek­radio, dat kan wat toevoegen. Vooral als je favoriete band live in de studio is. Maar bij nieuwsradio is de webcam een misvatting. Maar men doet elkaar nou eenmaal graag na. Als je het aan televisiemakers vraagt, krijg je een duidelijk antwoord. Frans Bromet gaf dat toe toen wij naar een still van de webcam van Radio 1 keken (in een televisie­programma). Ik vroeg hem: wat zien we hier nou, wat voegt dit toe? Bromet op onnavolgbaar droge wijze: ‘Het is een raar shot, veel te ver weg. Je ziet eigenlijk niks.’ Aan de ene kant zie je niks, maar wat mij betreft zie je te veel. Op de radio wil je mensen iets geven, een mooi verhaal. Een duidelijk antwoord op een ingewikkelde kwestie. Dat doe je met stemmen. Die zijn overtuigend. Maar als je daarbij ondertussen te zien bent in een onooglijk decor omringd door tupperware en knalhard licht dan doet dat afbreuk. Gelukkig sta ik niet langer alleen in deze strijd. De landelijke officier van justitie en cybercrime adviseert nu ook om webcams af te plakken. Need I say more?

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Jacques Heemskerk, 15 mei 2014, 21:30

Ook voor mij was Radio 1 “mijn Radio 1”. Echter sinds u, mevrouw de Jong, mij het luisteren onmogelijk maakt door uw errrrrrrrrrgerrrrrlijke
uitspraak is dat helaas, na misschien al wel 40 jaar, verleden tijd. Alstublieft, stop er mee. Of ga op spraakles. Het is voor mij niet om aan te horen!

Olivier, 20 mei 2014, 13:49

Ik ben dus niet de enige… Ik was een trouw luisteraar, maar sinds de komst van mevrouw De Jong houd ik niet langer dan een paar minuten vol. Het is de Hilversumse ziekte helaas want hetzelfde heb ik met mevrouw Tweebeeke van Nieuwsuur. Het lijkt erop alsof je bij de publieken alleen nog mag werken als je klinkt als een ex-Minerva lid.

En dan hebben we het over de toon niet eens gehad. Alle Radio 1 presentatrices - van Willemijn Veenhoven tot Ghislaine Plag - hebben nog maar één stand. Laten zien dat ze de bijdehandste zijn en altijd met een zure ondertoon. Het is zo voorspelbaar en irritant. Het maakt het luisteren naar BNR waar om elke zin de woorden leiderschap, ondernemer of innovatie vallen bijna draaglijk.

Dus die webcam is echt uw laatste zorg mevrouw De Jong.

t. fennema, 29 mei 2014, 14:17

ik geloof m’n ogen niet bij die gooise ‘r’reacties. Ik erger me al jaren rot aan dat vreselijke en slordig uitgesproken poldernederlands
waar ei ai wordt enz.Regelmatig geloof ik m’n oren niet. Wil er nog iemand articuleren? En dat in spots, op het journaal en de commerciëlen. Niet om aan te horen. Overigens heb ik Frederique nog nooit gehoord.

Olivier, 2 juni 2014, 16:18

Sorry, maar sinds wanneer is een Gooise r Algemeen Beschaafd Nederlands? Ik ben het met u eens dat er op de radio allerlei stemmen voorbij komen die ik liever niet zou horen. Denk aan het tergende Nijmeegs plat van de Argos-presentator en het Brabants van menig verslaggever. Maar vind dat geen reden om een ander accent wel ruim baan te geven.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.