word studentlid

— donderdag 26 november 2020, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Deens persbureau Ritzau plat na ransomware-aanval

Deens persbureau Ritzau plat na ransomware-aanval
Wetenschappers aan het werk tijdens een 'ransomware' trainingsessie bij het Fraunhofer-Gesellschaft in Darmstadt. Ze leren hoe zulke software onschadelijk gemaakt kan worden. | DPA

Het Deense persbureau Ritzau ligt plat vanwege een zogeheten ransomware-aanval. Systemen zijn onbruikbaar gemaakt door hackers, die voor vrijgeven losgeld willen hebben. Directeur Lars Vesterløkke zegt in een verklaring op de Ritzau-website niet te zullen betalen. Laatste wijziging: 26 november 2020, 09:27

Het persbureau kan op dit moment niet normaal functioneren, meldt het aan afnemers. Het bedrijf zegt dat een kwart van hun naar schatting honderd servers momenteel buiten gebruik is. Naast de eigen IT-afdeling zijn externe experts ingehuurd om de computersystemen op te schonen.

Volgens directeur Vesterløkke was de aanval professioneel opgezet, maar is onbekend hoeveel losgeld de hackers willen hebben, omdat het bedrijf verder niet in communicatie met hen is getreden. De reguliere redactiesystemen zijn sinds dinsdag onbruikbaar.

Vesterløkke verwacht dat in de loop van donderdag “er geleidelijk aan weer normaal” gewerkt kan worden. Ritzau het grootste persbureau in Denemarken. Er is overgeschakeld op een noodsysteem, zodat er toch nieuws naar afnemers kan.

Bekijk meer van

Ritzau

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.