word studentlid

— maandag 20 juni 2011, 16:00 | 6 reacties, praat mee

De Winter gehoord in OV-chipkaartzaak

Woensdag 22 juni 2011 om 14:00 uur wordt onderzoeksjournalist Brenno de Winter door de recherche gehoord over zijn onderzoek naar manco’s in de beveiliging van de OV-chipkaart. In januari kwam het nieuws naar buiten dat met standaard beschikbare programmatuur en een apparaat van dertig euro de OV-chipkaart eenvoudig te kraken is. Daarbij bleek uit onderzoek dat veel van de dubieuze transacties door het verantwoordelijke bedrijf Trans Link Systems niet werd ontdekt. Laatste wijziging: 21 juni 2011, 16:02

De demonstratie van het falen van de kaart volgde op vier jaar onderzoek en tientallen onthullingen over problemen rond het betaalmiddel voor het openbaar vervoer. Dat dit noodzakelijk is om goed te onderzoeken, is ook het logisch gevolg van de houding van het bedrijf achter de kaart Trans Link Systems. Dat heeft namelijk bij herhaling geweigerd inhoudelijk informatie te verstrekken over het systeem. Onder omstandigheden hebben journalisten een rechtvaardigingsgrond om de wet te overtreden.

“Hier is dus sprake van een noodzaak, omdat na vier jaar onderzoek het niet anders kon. Ik ben hoffelijk geweest door vooraf te waarschuwen en tijdens het onderzoek zelfs de Nederlandse Spoorwegen uit te nodigen mee kijken”, zegt De Winter. “Als je als journalist je werk doet om die misstanden aan de kaak te stellen moet je dat ongehinderd kunnen doen. Dat het nu nodig is kosten te maken voor een advocaat en er druk op mij en mijn omgeving uit te oefenen, werkt voor mijn werk als journalist verstikkend.”

Ook uit de beschikbare informatie van het Openbaar Ministerie blijkt nu opnieuw dat de detectie Trans Link Systems op kernpunten faalt. De problemen zijn nog altijd niet opgelost en nog wekelijks melden mensen zich met nieuwe problematieken. Een voorbeeld is dat geblokkeerde kaarten na verloop van tijd toch weer blijken te werken. De Winter: “De chipkaart is nog steeds een betaalmiddel, waarmee wel erg eenvoudig is te rommelen. Sinds januari lijkt er bitter weinig te zijn veranderd. Wel is duidelijk dat voor het opsporen van een enkele zwartrijden heel veel opsporingscapaciteit moet worden ingezet. Dat was bij een zichtbaar kaartje toch niet zo.” Op 30 juni 2011 wordt de OV-chipkaart verplicht in een groot gedeelte van het Nederlandse openbaar vervoer.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten steunt de Winter.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

vas, 20 juni 2011, 21:32

Manipuleren met de OV Chipkaart met de bedoeling zonder betaling te kunnen reizen wordt bij wet aangemerkt als zijnde een misdrijf. Daarvoor staat deze journalist nu ,terecht, terecht. Niemand mag een misdrijf plegen, daar staan sancties op en in het ergste geval gevangenisstraf. Voor de wet is iedereen gelijk en een journalist is daarop geen uitzondering.De smoes, dat moest ik uit hoofde van mijn beroep toch even onderzoeken gaat hier niet op. Hij is moedwillig en met voorbedachte rade te werk gegaan.En alleen al daarom heeft hij straf verdient.

MvS, 20 juni 2011, 21:46

Nu is ‘t in ieder geval nog bekend, en dus kan de discussie erover gevoerd worden en eventueel een aanpassing aan het systeem gemaakt gemaakt worden. Hij had ook niks kunnen zeggen, dan had een leger aan hackers - want hij zal vast niet de enige zijn die achter zo’n hiaat kan komen - via chatrooms en hackerfora het principe wel verspreid, en iets waarmee je geld bespaart valt ook buiten die hackerswereld wel goed.

Kortom, wat mij betreft is ‘t allemaal een beetje dubbel. Het systeem is zo lek als een mandje, da’s de kern, de echte kern, van het probleem.

Olof van Joolen, 21 juni 2011, 18:54

Onwaarschijnlijk geklets van Vas. De Winter is zeker niet voor zijn lol dingen gaan doen die niet mogen. Hij heeft dit bijzonder secuur en correct om een misstand aan te tonen. En niet zo’n kleintje ook. Een systeem waar miljoenen, mogelijk zelfs miljarden aan gemeenschapsgeld is gestoken blijkt kraakbaar.

Om dit te ontdekken zal je zelf moeten zien of de ontdekkingen uit de hackerscene waarvan De Winter de informatie kreeg kloppen. Je zal dus zelf de programmatuur moeten checken en vervolgens met de gekraakte kaart moeten reizen. Dat heeft De Winter dus gedaan.

Vervolgens heeft hij aan verschillende media laten zien dat het zo echt werkt. Zien is geloven, dus dat lijkt me ook volkomen legitiem. Ik was één van die journalisten die het heeft gezien en vastgelegd.

Wie dan zegt dat De Winter lichtvaardig omgaat met de wet heeft echt niks van de journalistiek begrepen. Ik vraag me eerlijk af wat je dan op een site als deze zoekt.

En oh ja, als justitie op zoek is naar de medeverdachten. Ze mogen bellen en mailen.

C.Verweij, 23 juni 2011, 12:43

De Winter heeft slechts een publiek geheim onthuld. Dat wordt hem niet in dank afgenomen. Erg jammer want hij zou juist bedankt moeten worden voor zijn inspanningen. Hij heeft, gratis, een gedegen onderzoek afgeleverd wara de overheid blijkbaar zelf niet toe in staat is.

In principe is elk automatiseringssysteem te hacken- zeker met de budgetbeperkingen waar de overheid mee te maken heeft. Zelfs banken worden digitaal beroofd.De overheid gewoon niet de capaciteit,middelen, kennis en stabiliteit die nodig is om dergelijke systemen te kunnen implementeren en beheren.

Van hetzelfde laken een pak:
* het patientendossier
* een centraal archief voor de politie
* de opslag van vingerafdrukken

Zojuist op tweakersnet verschenen:
http://tweakers.net/nieuws/75236/overheid-kan-niet-op-tegen-hackers.html

Hierbij veel sterkte gewenst Joolen & De Winter. Volgende onderwerp: vingerafdrukken?

MvS, 23 juni 2011, 22:23

Ik heb redelijk wat kijk op programmeren, en in ieder geval ken ik heel wat programmeurs die geregeld voorop lopen in ‘t uitvogelen van extreem geoptimaliseerde technieken. In principe toegepast op multimedia en entertainment, maar daarbinnen zit gewoon een goed systeem. Mensen van vroeger, die zijn opgegroeid met computers in de jaren ‘80 en dus weten wat efficiëntie is. Bij de huidige ICT-opleidingen kun je die competentie gevoegelijk wegstrepen.

Dit is wat de overheid moet doen:
- Een overzicht maken van alle functionaliteit die ze willen. Dat doen ze zelf, of ze huren er een functioneel designer voor in, die eerst uitgebreid gaat babbelen met die agenten die achter de burelen zitten.
- Daarna looft de overheid een beloning uit van twee miljoen euro aan de eerste programmeur, of ‘t eerste programmeursteam dat een werkende oplossing instuurt. En ik zeg dus ‘werkende oplossing’, niet een half-buggende berg insecten (of, zoals bij ICT uit India, een mooie loeigrote editor zonder file I/O omdat de klant dat had vergeten te vragen, en raad eens hoe schofterig duur die update was? :))

Hiermee is er voor programmeurs/teams geen aanleiding om eindeloos dingen te gaan rekken omdat ‘t toch maar de onnozele overheid is. Die twee miljoen is een schijntje als je beziet wat al die falende systemen inmiddels hebben gekost.

Olof van Joolen, 24 juni 2011, 23:28

Zinnige reacties! Inderdaad legt Brenno een vinger op een heel pijnlijke plek. De overheid blijkt keer op keer niet goed te zijn in het aanbesteden en laten uitvoeren van ict-projecten. Waarbij overigens de chipkaart feitelijk een privaat project is. Alleen wel uitgevoerd in opdracht van overheids NV’s zoals de NS, het GVB en de RET. Keer op keer blijkt er teveel te worden verwacht van een systeem. Dat hier discussie over komt, lijkt me bijzonder wenselijk. Dit omdat het aan het einde van de rit allemaal belastinggeld is wat eraan wordt uitgegeven. Ook daarom zou justitie zijn tijd beter moeten besteden dan achter een journalist aan te gaan hollen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.