— vrijdag 17 juni 2011, 18:39 | 0 reacties, praat mee

De tijd van klassiek ‘broadcasten’

Iedereen in Hilversum zat vol spanning op de minister te wachten, maar het is zover, de Mediabrief. En in de 39 kantjes die het telt neemt het digitale domein van de Publieke Omroep een prominente plek in. Niet op een vrolijke manier, want we worden flink aangepakt.

Laatste wijziging: 11 augustus 2011, 16:18

Bij nauwkeurige lezing kom je al snel tot de conclusie dat er een paradox in schuil gaat. Want de minister is niet ouderwets. Zo schrijft ze: ‘Op basis van de cijfers van het SCP, blijkt ook dat de hoogtijdagen van het klassieke broadcasten voorbij zijn. Dit hangt samen met de nog immer groeiende populariteit van het internet, dat zich steeds meer tot een vermaaksmedium ontwikkelt en de amusementsfunctie van de televisie overneemt.’

Daarna wordt nog omstandig betoogd dat de omroepen dus ook daar moeten zijn waar het publiek is. Relevant blijven. Je zou daaruit moeten concluderen dat de digitale mogelijkheden juist zouden moeten stijgen.

Niks is minder waar. Niet minder dan 35% van de sites moeten verdwijnen en elke nieuwe dienst wordt onder een vergrootglas gelegd. Web-only en verdiepende themakanalen moeten maar door de vereniging worden opgebracht, en niet meer uit OCW budget. Zelfs als je een publieke omroep criticus bent, is dat curieus. Hoe kan ze relevant blijven als innovatie zo wordt ontmoedigd? Hoe kan de omroep op een inspirerende manier met kranten en festivals samenwerken, een hartstochtelijk pleidooi van de minister, als daarvoor internet steeds minder zelfstandig mag meedoen?

Tegelijkertijd blijf ik hoop houden. Ik heb al krantenkoppen gezien die veel te hoekig waren geformuleerd (euforisch of pessimistisch, al naar gelang het concern), we moeten echt het schadeformulier nog opmaken. Want ‘the devil is in the details’.

Misschien landen veel van de digitale plannen in de uitvoering de komende maanden nog wel op een logische plek. Of gewoon omdat ik geloof dat wat echt goed en vernieuwend is, mooi en belangrijk, toch altijd weer komt bovendrijven.

Wat de machten van de dag daar ook van vinden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.