— maandag 7 februari 2011, 09:35 | 2 reacties, praat mee

De ‘lekkere wraak’ van Clairy Polak

Het voelde als 'lekkere wraak' om haar vertrek bij Nieuwsuur aan te kondigen toen ze een prijs kreeg voor het beste tv-interview van 2010. Presentator Clairy Polak zei dit vrijdagavond met een grijns in een vol Parooltheater in Amsterdam. "Ik raakte mijn baan als anchor kwijt om een onverdraaglijke reden." Clairy Polak zou je niet snel bij een bijeenkomst van de Stichting Vrouw en Media verwachten. Kwaliteit gaat bij haar vóór vrouwenbelangen, maakte ze al snel duidelijk aan een uitverkochte zaal. Te weinig vrouwelijke gasten in Buitenhof? "Wij hebben daar moeite voor gedaan, maar vrouwen zijn helaas vaak minder sterk. En we zijn geen sociale werkplaats; we willen de beste gasten."

Onvermijdelijk kwam het onderwerp al snel op Nieuwsuur. “Ik moest weg van de NOS omdat ik te links zou zijn. Maar toen half Nederland mij opeens toch heel goed bleek te vinden, is een compromis bedacht. Ik zou één of twee keer diepte-interviews op locatie houden. Daar zijn er maar twee van gekomen. Op een gegeven moment dacht ik: de enige die níet naar de studio mag komen, ben ik. Ik houd de eer aan mezelf.” Polak maakte dat bekend toen ze de Sonja Barend Award kreeg voor haar Nova-interview met een DSB-bestuurder.

Ze vindt het terecht dat Eva Jinek niet de anchor van Nieuwuur is geworden. “Zij had van tevoren moeten zeggen dat ze een relatie heeft met Bram Moszkowicz. Als presentator moet je het niet doen met een man die van de rechter ‘maffiavriendje’ genoemd mag worden. Eva gooit het op seksisme. Maar er zijn principiële en praktische redenen om haar dan geen kritische interviews te laten houden.”

Tegen Jineks rol als nieuwslezeres heeft Clairy Polak geen bezwaar. Integendeel: “Ik vind het wel humor dat Eva steeds vaker in Nieuwsuur verschijnt.” Polak heeft het zelf druk met Buitenhof, Met het oog op morgen en de jurering voor het Theaterfestival. Eén tv-programma komt daar in elk geval bij, maar daar wordt in maart pas meer over bekend. “Ik blijf bij de publieke omroep, dat is mijn natuurlijke habitat.”

Bekijk meer van

Praat mee

2 reacties

Juul, 7 februari 2011, 14:19

Dat laatste is mooi nieuws. Clairy was gewoon goed.

Rob Wieleman, 8 februari 2011, 09:04

Als die quote over “geen sociale werkplaats” correct is weergegeven, dan is dat voor een interviewtopper als Clairy Polak tegelijk dom en pijnlijk voor de mensen die op allerlei gronden bij de sociale werkplaatsen werken. Ik beschouw het als een ‘slip of the tongue’. Polak is van harte welkom voor een beedrijfsbezoek aan ons bedrijf in Cruquius. Dat maakt haar geschikter als interviewer over sociale voorzieningen in het land, juist in een turbulente tijd van forse bezuinigingen en de komende stelselherziening sociale regelingen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.