— vrijdag 15 februari 2013, 23:02 | 0 reacties, praat mee

De digitale krantenmand

Ik was een week geleden bij mijn moeder op zolder op zoek naar lang niet gebruikte wintersportspullen. Op die zolder staat ook een mand met oude kranten, soms heel oud, soms een beetje oud. Mijn moeder heeft de kranten in elk geval beoordeeld als gelezen of als overbodig en veroordeeld tot de oude krantenmand.

Soms is er een artikel uitgescheurd of ontbreekt er een hele pagina. Dat deel van de krant ken ik dan maar al te goed. Ergens in de voorgaande weken lag het met een post-it erop in mijn brievenbus. Is er een leeftijd waarop ouders je geen wijsheid meer proberen bij te brengen? Ik denk, en hoop, van niet.

Als mijn oog valt op de mand ben ik verloren, dan zijn de snowboardschoenen en winterjas voorlopig uit mijn gedachten. Wat is er leuker dan een oude krant lezen. In retroperspectief heeft de journalist zelden gelijk en ik altijd. In de Volkskrant van 13 november bijvoorbeeld, wordt gekoketteerd met het nieuwe toestel van Boeing, de 787. Inmiddels staan die dingen al weken aan de grond. In dezelfde krant zet minister Dijsselbloem zijn eerste voorzichtige stappen in Europa, een kleine drie maanden later is Dijsselbloem onderkoning van Brussel.
In de vorige estafettecolumn hield Nando Boers een pleidooi voor ‘print’. In de dopingonthullingen van de afgelopen weken hebben de traditionele media inderdaad een voortrekkersrol vervuld. Aan de ontbijttafel die Boers in zijn column aanhaalt, hadden we naar aanleiding van die onthullingen een gesprek over de rolverdeling tussen ‘zijn’ medium, en ‘mijn’ medium, televisie.

Enigszins provocerend stelde ik, dat een dagbladjournalist niets te zoeken heeft in de mixed zone. De nahijgende sporter heeft zijn verhaal gedaan op radio, tv, op internet en dat verhaal is al 412 keer geretweet voor de krant überhaupt gedrukt is.

Dit is het moment om nog meer richting te kiezen. Vaker dan ooit worden kranten deze dagen geciteerd op tv en op internet. Niet de mixed zone quotes, wel de tijdrovende, uitstekende onderzoeksverhalen vinden hun weg naar het sportjournaal.

Zo ook op woensdag 23 januari toen op de voorpagina van de Volkskrant het aantekeningenboekje van Bertus Fok, de verzorger van PDM, was afgedrukt. Die voorpagina vond ik niet terug in de mand op mijn moeders zolder. Die heeft ongetwijfeld met een post-it erop de weg naar mijn brievenbus afgelegd.

Ik had die voorpagina al gelezen voordat die de deurmat van mijn moeder had geraakt. Voor het slapen gaan, op 22 januari, in Amerika. Want print oké maar wel digitaal graag. Er moet alleen nog iets gevonden worden op een mand oude kranten op een tochtige zolder. Maar ook daarvan is vast een digitale versie.

Jeroen Stekelenburg, verslaggever van NOS Studio Sport, is de laatste columnist in onze serie estafettecolumns.

 

 

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.