persveilig seminar

— woensdag 3 oktober 2012, 09:46

Courantier Chris Houwert overleden

Laatste wijziging: 3 oktober 2012, 12:24

In Ootmarsum is zondag op 89-jarige leeftijd mr. Chris Houwert overleden. Hij was vanaf de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren tachtig directeur-eigenaar van de uitgeversmaatschappij Van der Loeff BV in Enschede, de uitgever van onder andere Dagblad Tubantia. Het bedrijf ging later op in Koninklijke Wegener. Chris Houwert, die later werd opgevolgd door zijn zoon Jan, werd geboren in Arnhem. Hij gold als een echte krantenman, een courantier.

Oud-hoofdredacteur van Dagblad Tubantia Wim Timmer herinnert zich de man die onder andere tien jaar lang voorzitter was van de landelijke organisatie van dagbladuitgevers. ‘Het waren de jaren zeventig, waarin medezeggenschap en inspraak opbloeiden. Redacties wensten geen directionele bemoeienis meer met de inhoud van de krant. Houwert leidde de uitgeversdelegatie in de onderhandelingen over een statuut voor hoofdredacties en redacties, waarin de journalistieke autonomie zou worden vastgelegd. Hij vond het in wezen een zinloze exercitie. ‘Een goede hoofdredacteur heeft geen statuut nodig en een slechte wordt met een statuut geen goede’, was zijn uitgangspunt. Toen het statuut er eenmaal was, had de hoofdredacteur van Tubantia echter in hem de correcte directeur op afstand die er niet over zou denken zich onder werktijd op de redactievloer te laten zien.’

Bekijk meer van

Wegener

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.