Inzenden Tegel 2019

— vrijdag 21 september 2012, 10:27 | 0 reacties, praat mee

Chouf! Qra!

Joost Pollman reisde de Arabische wereld door op zoek naar strips en cartoons. De opbrengst daarvan is vanaf 21 september te zien. Dan opent ‘Chouf! Qra!’ (Kijk! Lees!) in het Pop-up Press Museum aan het Amsterdamse Museumplein.

De expositie Chouf! Qra! is ontwikkeld en samengesteld door beeldjournalist Joost Pollmann in samenwerking met Stichting Beeldverhaal Nederland, de Wereldomroep en het Persmuseum. Het is de eerste expositie in de nieuwe locatie van het Persmuseum, bestemd voor tijdelijke tentoonstellingen, aan het Museumplein in Amsterdam. Middenin het culturele hart van de hoofdstad gesitueerd waardoor ook buitenlandse toeristen hun weg er naar toe zullen vinden, zo verwachten de samenstellers.

Pollman, beeldjournalist bij de Volkskrant, is twee jaar bezig geweest met het samenstellen van de tentoonstelling. Niet in de laatste plaats omdat de communicatie met de Arabische tekenaars lastig was. Pollman: ‘Vaak krijg je wel antwoord op de eerste mail die je stuurt, maar daarna hoor je soms maanden niks meer. Dat kan uit wantrouwen voortkomen, maar het is ook de cultuur: alles wordt beschikt door Allah. Dat maakte het heel lastig.’

Hij reisde zelf naar Beirut om een indruk te krijgen van de Arabische Lente. ‘Dat was heel confronterend. Vanuit de ontbijtzaal in mijn hotel keek ik uit op flats die vol zaten met kogelgaten. Ik kreeg eerder een indruk van Arabische Ellende dan van Arabische Lente.’

Het resultaat van zijn zoektocht naar cartoonisten en striptekenaars die invloedrijk zijn in de Arabische wereld, is een gevarieerd overzicht geworden van strips, cartoons en graphic novels met daarbij duiding over welke rol ze spelen of hebben gespeeld bij de opstanden.

Er hangt onder meer werk van Zeina Abirached, die het dagelijkse leven in Libanon beschrijft, van Mohammed Shennawy die in het satirische tijdschrift Tok Tok (Egypte) publiceert en van Gihén ben Mahmoud in wiens tekeningen Islamitische superhelden en vechtlustige vrouwen opduiken.

Pollman heeft goed gelet op geografische spreiding. Er is naast werk uit genoemde landen ook werk van tekenaars te zien uit Syrië, Irak, Bahrein, Marokko, Tunesië, Soedan en Koeweit.

Met de tentoonstelling wil hij vooral een wereld laten zien die in het Westen nauwelijks bekend is. En daarnaast een belangrijk vooroordeel wegnemen: de misvatting dat afbeeldingen in Islamitische landen verboden zouden zijn. Dit verbod treft namelijk alleen de plaatsen waar gebeden wordt. ‘Buiten de moskee wordt gewoon getekend, gefotografeerd, gefilmd, gepubliceerd en gelezen’, aldus Pollman.

Bekijk meer van

Praat mee

anp nieuwe website

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.