website over journalistiek

Charlie Hebdo weer in de lucht

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in cartoon op vrijdag 4 november 2011, 13:41

Nieuws

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo is een nieuw weblog begonnen, omdat zijn website en Facebookpagina zijn geblokkeerd. Dat gebeurde rond de zelfde periode dat er een aanslag was op het kantoor van het weekblad in Parijs afgelopen dinsdag op woensdag. Hoewel de precieze oorzaak van de brand nog niet duidelijk is, is het mogelijk dat de aanslag te maken heeft met de meest recente uitgave van Charlie Hebdo over de Arabische Lente. Gast-hoofdredacteur was de profeet Mohammed.

De redacteuren en cartoonisten van het satirische tijdschrift hebben voorlopig onderdak gevonden bij Het Franse dagblad Libération.

Naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo schrijft striprecensent Joost Pollmann in de Volkskrant dat media geen satirische strips zouden moeten maken over religie. Volgens Pollmann moeten Westerse cartoonisten onderscheid maken tussen ‘aards en hemels’: ‘Pak de beleidsmakers aan, laat de heiligen met rust.’ Turkije is voor de Volkskrant-medewerker een voorbeeld dat het Westen ook zou moeten volgen. Daar mogen cartoonisten ‘ongestraft harde grappen maken over de politiek, maar ze blijven met hun handen af van de geestelijkheid’. Meer bij De Limburger / Trouw / Elsevier / Nu.nl