website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Cartoon Serena Williams is niet racistisch

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in cartoon op maandag 25 februari 2019, 08:33

Serena Williams rechtsonder in beeld

Serena Williams rechtsonder in beeld - © William West / AFP

Nieuws De cartoon van tennisster Serena Williams die de Australische krant Herald Sun vorig jaar plaatste, is niet racistisch en seksistisch. Dat stelt de Australische Raad voor Journalistiek.

In september publiceerde de Herald Sun een cartoon van de Amerikaanse tennisster waarna veel ophef ontstond. Op de spotprent was een woedende en stampvoetende Williams te zien, met dik aangezette lippen, een brede platte neus en een grote bos zwart kroeshaar. Verder lag er een gebroken tennisracket voor haar op de grond en een speen. Williams had in de finale van de US Open verloren van Naomi Osaka.

De cartoon is volgens de raad niet in strijd met de normen in de media, ondanks klachten. In een uitspraak die gepubliceerd werd in de krant staat dat de cartoon een reactie was op de woedeaanval van Williams. De suggestie dat hij racistisch was, wordt verworpen. “Met de cartoon werd geprobeerd het gedrag van Williams als kinderachtig neer te zetten door haar een fopspeen uit te laten spugen terwijl ze op en neer springt.” Volgens de Australische raad gebruiken cartoonisten overdrijving en absurditeit om een punt te maken. De afbeelding zou gebaseerd zijn op ‘spitting the dummy’, een niet-racistische karikatuur die bekend is bij de meeste Australische lezers. Meer bij The Herald Sun

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.