uitreiking JvhJ 2021

— maandag 25 februari 2019, 08:33 | 0 reacties, praat mee

Cartoon Serena Williams is niet racistisch

Serena Williams rechtsonder in beeld - © William West / AFP

De cartoon van tennisster Serena Williams die de Australische krant Herald Sun vorig jaar plaatste, is niet racistisch en seksistisch. Dat stelt de Australische Raad voor Journalistiek.

In september publiceerde de Herald Sun een cartoon van de Amerikaanse tennisster waarna veel ophef ontstond. Op de spotprent was een woedende en stampvoetende Williams te zien, met dik aangezette lippen, een brede platte neus en een grote bos zwart kroeshaar. Verder lag er een gebroken tennisracket voor haar op de grond en een speen. Williams had in de finale van de US Open verloren van Naomi Osaka.

De cartoon is volgens de raad niet in strijd met de normen in de media, ondanks klachten. In een uitspraak die gepubliceerd werd in de krant staat dat de cartoon een reactie was op de woedeaanval van Williams. De suggestie dat hij racistisch was, wordt verworpen. “Met de cartoon werd geprobeerd het gedrag van Williams als kinderachtig neer te zetten door haar een fopspeen uit te laten spugen terwijl ze op en neer springt.” Volgens de Australische raad gebruiken cartoonisten overdrijving en absurditeit om een punt te maken. De afbeelding zou gebaseerd zijn op ‘spitting the dummy’, een niet-racistische karikatuur die bekend is bij de meeste Australische lezers. Meer bij The Herald Sun

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.