— maandag 22 oktober 2018, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Boekrecensie: Is het internet nog te redden?

Toen het internet in de jaren 1990 steeds meer beschikbaar werd voor het grote publiek, moet de Duitse filosoof Jürgen Habermas zich in zijn handen hebben gewreven. Al in 1962 schreef hij in zijn boek De structuurverandering van het publieke domein over het ideaal van een samenleving waarin iedereen vrij was, zonder machtsverhoudingen. In de offline wereld was die machtsvrije samenleving in de negentiende en twintigste eeuw steeds onmogelijker geworden door de invloed van de politiek en media. En het internet bood een herkansing.

Maar ook die utopie lijkt al een tijdje dood. Of valt hij misschien toch te reanimeren? In zijn boek Datadictatuur onderzoekt journalist Jan Kuitenbrouwer die vraag. Hoe heeft het internet – dat bedoeld was als vrijplaats – zo kunnen afglijden? Kunnen we daar nog iets aan doen? En zo ja, hoé dan? Een interessant pamflet met een belangrijke conclusie. Willen we het internet onafhankelijk, betrouwbaar en veilig maken, dan moeten we nú aan de slag.

Jan Kuitenbrouwer: Datadictatuur. Hoe de mens het internet de baas blijft. Uitgeverij Prometheus, ISBN 9789044639841, 128 pagina’s, € 12,-.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.