Boek over herinneringen Gooi- en Eemlander

Wie redt De Gooi- en Eemlander? Die hartenkreet plaatste Willem Meiners (hoofdredacteur van de krant in de jaren 80) begin dit jaar op het web, meteen met een kleine site er bij. Tot de redding van de krant heeft het (nog) niet geleid. Wel komt er een boek met herinneringen van redacteuren die in die periode ook bij de krant werkten.
Meiners (68) woont en werkt zelf al weer zo’n twintig jaar in de Verenigde Staten en geeft daar boeken uit. Op z’n Amerikaans: ‘Inmiddels meer dan 65.000’. Toch mag dat wat meer opleveren dan nu. Vandaar dat hij een half jaar geleden het radiostation Paperback Radio begon. Een internetstation waar uitgevers en auteurs betalen voor de aandacht die ze krijgen. Meiners zorgt voor het bereik. Een station dat vanaf dag één geld oplevert en inmiddels ook een eigen publiek opbouwt.
En toen las hij op Oudejaarsdag over de ontslaggolf die de Telegraaf Mediagroep (TMG) bij zijn regionale kranten afkondigde. Een kwart van de journalisten moet er uit. Meiners: ‘Van een grote afstand heb ik de afgelopen jaren gezien hoe de redactie is uitgekleed. Dat gaat mij aan het hart want het blijft toch mijn krant.’
Dus schreef hij een emotionele oproep die eindigde met ‘Wie redt mijn krant van de snijders, de knippers, de zagers, de hakkers?’
Dat leverde een stroom van reacties van oud-collega’s op. Er zaten geen ideeën bij om de krant te redden maar er waren wel veel anekdotes over de jaren zeven en tachtig. En met een duwtje in de rug van oud-collega Jan van Stipriaan (Stip) was het idee voor het boek snel geboren.
Meiners: ‘Het geen aanklacht, meer nostalgie. Vijftig oud-collega’s hebben hun herinneringen op papier gezet. Als ik het teruglees, dan besef ik wat voor mooie club het was en hoeveel talent er was’.
Het boek wordt in het voorjaar gepresenteerd. Prijs in Amerika 19,95 dollar. In Nederland is de prijs nog niet bekend. Wie op de kleintjes let, kan beter het e-book downloaden voor 1 dollar, adviseert Meiners. Maar aan de andere kant gaat de opbrengst naar een alfabetiserings fonds van de Rotary Midden-Nederland, waarbij de oud-collega’s Pieter Schut en Ab Visschers bij betrokken zijn. Dus voor de dure versie is ook wat te zeggen.
De auteurs (die deels nog bij de krant werken):
Jeroen te Nuijl, Cor Duindam, Theo Dersjant, Willem Bakering, Agnes Zuiker, Ab Visscher, Karin Douma, Karel Bagijn, Marcel Beijer, Pieter Schut, Marcel Enkelaar, Frederike Contant, Peter Contant, Henk van Maanen, Jos Moll, Nol van Bennekom, Frans van der Beek, Jan Emous, Jan van Stipriaan, Hans van Zenderen, Bart in ‘t Hout, Bert Mol, Marij van Donkelaar, Els Boer, Karin van Leeuwen, Chris Kijne, Rens Muller, Anton Boender, Hans ten Kortenaar, Stella Smeding, Marcel Gelauff, Alexander Marks, Bart Vuijk, Ineke Spoorenberg, Guus Peters, Paul Pajzs, Herman Elzinga, Frits Cabout, Maarten Steinkamp, Annette Dietze, Stella Leenders, Wim Otten, Saskia Hazekamp, Eugene Staffhorst, Bert Reubsaet, Els Loesberg, Marit Versteeg, Eddie de Paepe, Leon Dakkus en Willem Meiners.
Praat mee
5 reacties
Eduard Bekker, 21 februari 2017, 15:53
Hé. Woont Wim Meijners weer in de VS?
Was een leuke tijd bij de G&E, ondanks het zwoegen tegen de deadline als opmaakredacteur met een A4-tje en een potlood.
Zodra het gebouw begon te trillen, wist je dat de krant ging draaien.
http://www.layout.nl/portfolio/g_en_e
Evert, 22 februari 2017, 17:59
Was een leuke tijd, met nog een nat printje hollen om op tijd voor de deadline te komen. Twintig minuten van foto maken tot afleveren, dat was heel snel. Later een stukje tekst met zo’n piepend modem te versturen of foto’s met drumscanner ;-). Komt niet meer terug. Goud voor de geen die een digitale verdienmodule maakt en weer aandacht aan de regio schenkt.
Evert Bruinekool
Andreas Schelfhout, 23 februari 2017, 14:53
Herdoop de krant in “De Nieuwe Gooi”, zoek ergens persruimte en ga gratis huis aan huis in Gooi en ommeland. Meteen de grootste regionale krant en je veegt alle advertentieinkomsten binnen.
Eduard Bekker, 23 februari 2017, 15:34
Meende me te herinneren dat je Wim Meiners met een lange ij schrijft.
Blijkbaar een vergissing.
Hier heb ik nog een foto uit zijn tijd dat hij adjunct was. Bij het bureau van de vermaarde opmaakredacteur Cees van Cuijlenburg (waarvan ik ook niet meer helemaal zeker ben van de spelling.
http://www.wilgstraat.nl/facebookspul/Wim-Meiners.jpg
Eduard Bekker, 23 februari 2017, 15:38
Hier een foto van Wim Meiners als adjunct in 1984. Meen me te herinneren dat zijn naam met een lange ij was, maar dat is blijkbaar een vergissing.
Hiet staat hij de vermaarde opmaakredacteur Cees van Cuijlenburg (waarvan ik de spelling ook niet meer zo zeker ben).
http://www.wilgstraat.nl/facebookspul/Wim-Meiners.jpg