— donderdag 31 mei 2018, 09:29 | 0 reacties, praat mee

Begrip en woede over Oekraïense stunt met Babtsjenko

Arkadi Babtsjenko wacht tot hij kan spreken, tijdens de verrassende persconferentie in Kiev | Sergey Nuzhnenko / EPA

Nu de schok, blijdschap en verbazing over de wederopstanding van de Russische journalist Arkadi Babtsjenko wegebt, groeit de ergernis over de wijze waarop de Oekraïense geheime dienst heeft gehandeld en de rol die de journalist daar zelf in speelde. De enscenering van Babtsjenko's moord heeft niet alleen onnodig verdriet veroorzaakt, stellen critici, maar geeft ook Rusland munitie in de desinformatie-oorlog. Laatste wijziging: 31 mei 2018, 14:36

Er was volgens de autoriteiten wel degelijk een aanslag op het leven van Babtsjenko gepland. Er zou iemand zijn gearresteerd die in ruil voor enkele tienduizenden dollars de journalist zou gaan vermoorden.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zegt dat Oekraïne met de actie zelf aan desinformatie heeft gedaan, waar het Rusland van beschuldigt. Rusland noemt de moord-die-geen-moord-bleek een provocatie, bericht de BBC.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Anton Geraschjenko gebruikte Facebook om begrip te kweken voor de actie. De moordscène was nep, maar we hadden gezien de omstandigheden geen andere keuze. “De politie was zich volstrekt bewust dat nieuws van de dood van Arkadi Babtsjenko duizenden harten wereldwijd zou raken”, aldus Gerarschjenko.

Nieuws- en persvrijheidsorganisaties zijn bevreesd dat elke volgende moord of controversiële actie die mogelijk aan Rusland valt toe te schrijven direct het ‘Babtsjenko-verweer’ zal krijgen. OVSE-topman Harlem Desir zegt dat een land verplicht is het publiek de juiste informatie te geven. Nepnieuws verspreiden hoort daar niet bij, aldus Desir.

Christophe Deloire van Reporters sans Frontières (RSF) noemt het manipuleren van de waarheid - ongeacht het motief - “bedroevend en betreurenswaardig”.

Vrienden en collega’s zijn verdeeld. Ze zijn uiteraard blij dat Babtsjenko nog leeft. Ze hebben begrip dat de journalist een aanslag op zijn leven wilde voorkomen. “Ik snap dat hij loog, ik zou misschien wel hetzelfde hebben gedaan. Ik heb in elk geval mijn beste vriend terug”, zegt een goede vriend tegen de NOS.

The Guardian schrijft dat alles nu hangt op het Oekraïense bewijs dat er een plot was om Babtsjenko (en naar verluidt nog tientallen anderen) te vermoorden.

“Als Kiev onomstotelijk kan bewijzen dat de potentiële moordenaars door Moskou waren gestuurd, kan deze hele zaak nog als gewaagd en controversieel succes de geschiedenis in gaan”, schrijft de krant.

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.