— vrijdag 21 oktober 2011, 09:31 | 5 reacties, praat mee

Beelden dode Gadaffi leiden tot kritiek

De beelden die diverse media toonden van de dode libische leider Muammar Gadaffi hebben tot kritiek geleid van kijkers en lezers. Het bebloede hoofd werd als schokkend ervaren en mensen vroegen zich af of het niet beter was bijvoorbeeld een link te plaatsen naar het beeldmateriaal met de waarschuwing dat het om expliciete foto´s ging. Vertellen dat hij dood is was ook voor veel consumenten al genoeg geweest en er werd gewaarschuwd dat er ook kinderen keken. NU.nl, NOS en NRC hebben op hun sites uitgelegd waarom ze de beelden toch toonden. Belangrijkste afweging is toch wel dat de nieuwswaarde te groot was om het niet te tonen. 'Hoe schokkend ook: dit was de foto die het nieuws van de dag als geen ander beeld liet zien'. Laatste wijziging: 21 oktober 2011, 11:34

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Harvey, 21 oktober 2011, 10:28

Let in het commentaar op de zinsnede “dit was de foto die het nieuws VAN DE DAG als geen ander beeld liet zien”. What ???? Oh, dus MORGEN ben je het weer vergeten ? Hier spreekt duidelijk iemand die nieuws als amusement waarde ziet voor zijn consumerende lezertjes….Hij of zij denkt niet verder dan zijn (lijkenlucht ruikende ) neus lang is…..De meeste media glijden met hun sensatiezucht steeds verder af…..

Coen Huibers, 21 oktober 2011, 11:16

Beste Harvey,
Reality check: nieuws is doorgaans ook amusement. En morgen is er weer ander nieuws. Het feit dat Gadaffi dood is, heeft voor praktisch elke krantenlezer/tv-kijker/etc. geen enkel gevolg voor het dagelijks bestaan. Dit heeft niets te maken met sensatiezucht. En echt nieuw is het ook niet. Het spreekwoord over de krant van vandaag en de vis van morgen is niet bepaald gisteren bedacht.

Piet van der Vooren, 21 oktober 2011, 12:21

Een prima zaak dat de beelden zijn vertoond. Nu hebben we enigszins kunnen zien hoe Kadaffi aan zijn einde is gekomen. Daardoor kan ook een discussie op gang komen of de wijze waarop met hem is omgesprongen na zijn aanhouding wel de juiste was. Zonder deze beelden zouden er altijd vragen gebleven zijn. Dat is niet in het belang van een goede geschiedschrijving.

Wijsneus, 21 oktober 2011, 13:15

Zowel NOS als RTL waarschuwden vóór het tonen van de foto dat het om schokkend beeld ging, zodat iedereen die het niet wou zien, weg kon kijken. Mensen die zich daaraan hebben gestoord, hebben er dus zelf voor gekozen.

Als nieuwsmedia hadden gezegd dat er wel een foto was “maar die tonen we niet”, had ik me pas echt belazerd gevoeld.

Olivier, 22 oktober 2011, 10:33

Slap gekakel. Duikt helaas met het teerder worden van de zieltjes steeds vaker op. Als je redeneert dat het niet meer moet worden getoond, kan je ongeveer alle historische nieuwsfoto’s uit oorlogen verscheuren en de filmbeelden in de fik steken. Nieuws is meestal niet leuk, mooi en aantrekkelijk. Maar dat is geen reden om het niet meer te laten zien en de journaals te gaan vullen met dartelende lammetjes en ander visueel snoepwerk. Wil je het niet zien, zet dan de TVOH op ofzo.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.