Inzenden Tegel 2019

— donderdag 20 februari 2014, 08:26 | 0 reacties, praat mee

BBC Vrouwen

Politiek commentator Wouke van Scherrenburg twittert dat zij gevraagd wordt voor het televisieprogramma ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’ voor BN’ers. ‘Brrrrrr’ zegt ze erbij. Ze doet ’t dus niet. Jammer voor de voyeurs, maar een logisch besluit van een verstandige vrouw die om andere redenen bekend wil staan dan het zijn van een echtgenote. Wat zou Ronald Plasterk doen als hij gevraagd zou worden?

Hij heet mediageil, maar heeft net beloofd dat hij minder vaak op tv zal verschijnen. Jammer, ik zou hem best willen zien in ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’, want ik ben benieuwd naar zijn vrouw. Ik zag haar ooit naast hem bij DWDD in het publiek en wilde toen al meer weten: stimuleerde zij hem in die mediageilheid of heeft ze hem juist afgeremd? Dat soort belangrijke kwesties; die moeten eindelijk eens boven tafel.

Vrouwen: je kunt er niet genoeg van hebben. Zo denkt de BBC er ook over en dus stelt tv-directeur Danny Cohen dat panels in shows vanaf zeer binnenkort niet meer uit louter mannen mogen bestaan. Er moet minimaal één vrouw bij. Dat moeten dan ook nog eens grappige vrouwen zijn, want de BBC begint met deze maatregel in comedyshows. Dit onder andere naar aanleiding van een klacht van actrice, regisseur en ­comedian Victoria Wood. Zij klaagde over het hoge testosteron-gehalte in comedyshows als ‘QI’ en ‘Mock the Week’. Zij deed dat al vijf jaar geleden, maar het lijkt nu resultaat te krijgen in het quotum. Aanbevelingen van de BBC dat een rapport maakte over diversiteit, hielpen daar ook bij.

Uiteindelijk lijkt het dus afgedwongen van bovenaf, maar die Cohen is ook een vooruitstrevend type en lijkt er graag in mee te gaan. Hij denkt graag uit de doos. Hij stuurt allerlei BBC-bazen die al jaren in hun ivoren tv-toren zitten, de werkvloer weer op. Zelf liep hij onlangs mee bij ‘Strictly Come Dancing’ en naaide daar onder hoge druk pailletjes op glitterpakken: om het gevoel van live tv-maken niet te verliezen.

Dat is interessant: hier blijft de discussie al jaren steken in opmerkingen als: er zijn te weinig goede, slimme, laat staan grappige vrouwen. Of: je wilt toch niet dat er allemaal excuus-Truzen op tv komen? (Waarom niet eigenlijk? Als ze iets te melden hebben lijkt mij dat prima). Tot: vrouwen zijn zo onzeker, ze moeten mee bluffen met mannen (Alsjeblieft zeg, dan kijk ik liever naar ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’). De Britten ondernemen actie! Heerlijk. Ik ben heel benieuwd waar dat toe leidt. En terwijl wij daar nog decennia over door bakkeleien, werkt Cohen aan zijn volgende task: meer oudere vrouwen op de buis. Nog zoiets.

Bekijk meer van

Praat mee

anp nieuwe website

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.