— donderdag 20 februari 2014, 08:26 | 0 reacties, praat mee

BBC Vrouwen

Politiek commentator Wouke van Scherrenburg twittert dat zij gevraagd wordt voor het televisieprogramma ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’ voor BN’ers. ‘Brrrrrr’ zegt ze erbij. Ze doet ’t dus niet. Jammer voor de voyeurs, maar een logisch besluit van een verstandige vrouw die om andere redenen bekend wil staan dan het zijn van een echtgenote. Wat zou Ronald Plasterk doen als hij gevraagd zou worden? Laatste wijziging: 1 april 2014, 12:42

Hij heet mediageil, maar heeft net beloofd dat hij minder vaak op tv zal verschijnen. Jammer, ik zou hem best willen zien in ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’, want ik ben benieuwd naar zijn vrouw. Ik zag haar ooit naast hem bij DWDD in het publiek en wilde toen al meer weten: stimuleerde zij hem in die mediageilheid of heeft ze hem juist afgeremd? Dat soort belangrijke kwesties; die moeten eindelijk eens boven tafel.

Vrouwen: je kunt er niet genoeg van hebben. Zo denkt de BBC er ook over en dus stelt tv-directeur Danny Cohen dat panels in shows vanaf zeer binnenkort niet meer uit louter mannen mogen bestaan. Er moet minimaal één vrouw bij. Dat moeten dan ook nog eens grappige vrouwen zijn, want de BBC begint met deze maatregel in comedyshows. Dit onder andere naar aanleiding van een klacht van actrice, regisseur en ­comedian Victoria Wood. Zij klaagde over het hoge testosteron-gehalte in comedyshows als ‘QI’ en ‘Mock the Week’. Zij deed dat al vijf jaar geleden, maar het lijkt nu resultaat te krijgen in het quotum. Aanbevelingen van de BBC dat een rapport maakte over diversiteit, hielpen daar ook bij.

Uiteindelijk lijkt het dus afgedwongen van bovenaf, maar die Cohen is ook een vooruitstrevend type en lijkt er graag in mee te gaan. Hij denkt graag uit de doos. Hij stuurt allerlei BBC-bazen die al jaren in hun ivoren tv-toren zitten, de werkvloer weer op. Zelf liep hij onlangs mee bij ‘Strictly Come Dancing’ en naaide daar onder hoge druk pailletjes op glitterpakken: om het gevoel van live tv-maken niet te verliezen.

Dat is interessant: hier blijft de discussie al jaren steken in opmerkingen als: er zijn te weinig goede, slimme, laat staan grappige vrouwen. Of: je wilt toch niet dat er allemaal excuus-Truzen op tv komen? (Waarom niet eigenlijk? Als ze iets te melden hebben lijkt mij dat prima). Tot: vrouwen zijn zo onzeker, ze moeten mee bluffen met mannen (Alsjeblieft zeg, dan kijk ik liever naar ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’). De Britten ondernemen actie! Heerlijk. Ik ben heel benieuwd waar dat toe leidt. En terwijl wij daar nog decennia over door bakkeleien, werkt Cohen aan zijn volgende task: meer oudere vrouwen op de buis. Nog zoiets.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.